Штучний інтелект є перспективним інструментом для отримання інформації про харчування
Штучний інтелект є перспективним інструментом для отримання інформації про харчування
20 лютого 2024 року

Нещодавно проведене дослідження продемонструвало, що відповіді чат-бота (ChatGPT версії 4.0) в певних аспектах добре корелюють з рекомендаціями дієтологів, але можуть переоцінювати рівень білка, а також демонструвати високий рівень неточності.
З урахуванням поширеності та доступності, технології на основі штучного інтелекту можуть стати зручним інструментом для людей, які хочуть знайти інформацію про макроелементи та енергетичну цінність їжі, дізнатись більше про звичайні продукти харчування та не знають, до яких ресурсів звернутися.

Однак автори підкреслюють, що чат-боти не замінять дієтологів; вони можуть покращити контакт між пацієнтами та фахівцями охорони здоров’я, надаючи додаткові ресурси та спрощуючи складну медичну мову простими для сприйняття термінами.
Дослідники відзначають, що продукти, які вони включили в пошук, можуть споживатися не часто, що має наслідки для актуальності їхніх висновків.
Чат-боти на основі штучного інтелекту не можуть надавати користувачам персоналізовані дієтичні поради чи точні розміри порцій, а також генерувати конкретні рекомендації щодо дієти та харчування. Крім того, чат-боти можуть бути не в змозі адаптувати свої відповіді до регіону, де проживає користувач.
Розміри порцій та одиниці споживання значно відрізняються залежно від країни, а також від типу їжі та способу її приготування. Чат-боти не можуть враховувати важливі культурні та географічні відмінності або надавати відповідні домогосподарства для кожного споживача.

Можливо, найважливішим обмеженням є те, що ChatGPT - це чат-бот загального призначення, який не спеціалізується на дієтології та харчуванні.
Користувачі не повинні плутати чат-боти з пошуковими системами, оскільки їхні відповіді є продуктом їх власного навчального набору даних, а також формулювання підказок.

Однак, враховуючи величезну популярність чат-ботів та інших форм генеративного штучного інтелекту, майбутні продукти подолають ці обмеження та нададуть більш точнішу, оновлену, актуальну та практичну інформацію про дієту та харчування.
Враховуючи актуальність використання штучного інтелекту в освіті та перспективи його розвитку в галузі здорового харчування, кафедра громадського здоров'я та нутриціології запланувала ряд заходів, присвячених вивченню та освоєнню практики використання цього феномену в освітньому процесі - безкоштовний курс щодо можливостей ChatGPT та засідання наукового хабу з цієї тематики.