Електронний підпис як засіб для забезпечення захисту інформації – зустріч з Артемом Кімом, представником ТОВ «М.Е.ДОК» в межах наукового гуртка «ДНК Лідера»

27 жовтня 2023 року
Важливість електронного документообігу в Україні підкреслено на законодавчому рівні. Електронний документообіг дозволяє здійснювати планування діяльності підприємств, облік і контроль на всіх етапах управління. Це, у свою чергу, підвищує стійкість підприємств в умовах криз і знижує ризики в умовах невизначеності.
З метою ознайомлення зацікавлених студентів з питаннями електронного документообігу та захистом інформації за допомогою електронного підпису 25 жовтня 2023 року доцентом кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського Оксаною Гавриш у межах діяльності студентського наукового гуртка «ДНК Лідера» була організована онлайн-зустріч з Артемом Кімом – представником ТОВ "М.Е.ДОК", членом команди розробників програмного забезпечення.
 
 
Під час зустрічі Артем Кім пояснив студентам загальні питання документообігу та його розвитку в Україні, детальніше зупинився на сутності й значенні електронного документа, його юридичній значущості та на етапах процесу застосування електронного підпису. Гість зазначив, що без електронного підпису будь-який документ є незахищений і його легко перехопити та замінити під час електронної передачі даних.
Артем Сергійович розповів гуртківцям та іншим присутнім різницю між КЕП та УЕП. Відмітив, що технологія роботи електронного підпису ґрунтується на відповідності пари ключів: секретного (особистого) та відкритого. Документ підписується електронним підписом за допомогою особистого ключа, який має тільки власник. Цьому секретному ключу відповідає відкритий ключ, за допомогою якого можна перевірити справжність підпису.
Окрему зацікавленість у гуртківців викликала розповідь про сутність та основні властивості геш-функції та дайджест документа, які є основними поняттями під час шифрування будь-якого електронного документа.
 
Наприкінці зустрічі Артем Сергійович зупинився на тому, яким чином кожен громадянин України може отримати свій особистий електронний підпис та які існують призначення для використання електронних ключів.
 
Зустріч відбулася в позитивній атмосфері, студенти активно долучались до розмови та ставили цікаві запитання доповідачу, на які отримали ґрунтовні відповіді. Присутні висловили щиру вдячність Артему Кіму за надзвичайно цікаву, інформативну доповідь і висловили свої побажання про організацію подальших зустрічей.
Аліна Троян,
доцент кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook