Рельєф як один з формоутворюючих екологічних факторів при створенні об’єктів садово-паркового господарства

5 лютого 2024, 14:15
Кафедра ботаніки, дендрології та лісової селекції

     5 лютого 2024 року професор кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Сергій Ковалевський провів відкриту лекцію для студентів 2 курсу ОС «Бакалавр» ОП «Садово-паркове господарство» на тему: «Орографічні екологічні фактори»

     В екології деревних рослин з орографічних екологічних факторів має значення висота над рівнем моря, експозиція та крутизна схилу. Висота над рівнем моря має важливе значення для майбутніх фахівців садово-паркового господарства безпосередньо при створенні садів на дахах, які впродовж останнього часу набирають все більшої популярності, як у нашій країні, так і закордоном. При створенні таких об’єктів необхідно враховувати зміни тиску повітря з висотою, зміну температурного режиму та рух повітряних мас. Експозиція схилів визначається відповідно їх орієнтації до сторін світу, що має значення при створенні об’єктів з використанням видів, які є світлолюбиві, вибагливі до вологи ґрунту.

     Крутизну схилів потрібно враховувати при створенні підпірних стінок та терасуванні схилів. «Червоною ниткою» через всю лекцію пройшла особливість того, що орографічні фактори є єдиними непрямодіючими, оскільки вони впливають на рослини через зміну інших екологічних факторів.

 

 Завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції,

Юрій МАРЧУК


 

 

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook