Історія та діяльність студентського наукового гуртка кафедри соціальної роботи та реабілітації «Школа організатора соціально-психологічного простору особистості»

17 січня 2024 року
У НУБІП України особливе, відповідальне ставлення до організації та реалізації студентської навчально-наукової діяльності, зокрема студентських наукових гуртків. Важливо, що ставлення до такого виду роботи – виважене, а не з точки зору традиційної «галочки» (хай не образяться інші ЗВО, але то є факт). Тому керівництво гуртковою роботою передбачається у рейтингових показниках наукової діяльності викладачів НУБІП України і ретельно контролюється (не з примусу, а з точки зору управлінських функцій).
Історія та діяльність окремих таких гуртків – досить цікава.
Так, гурток, який організувала та очолює доктор педагогічних наук, професор Осадченко Інна Іванівна, «перекочував» з нею через три університети та громадську організацію «Міжнародна асоціація сучасної освіти, науки та культури». Остаточна назва студентського наукового гуртка – «Школа організатора соціально-психологічного простору особистості». Діє цей гурток на кафедрі соціальної роботи та реабілітації Гуманітарно-педагогічного факультету згідно із ректорським Наказом № 675 від 29.09.2022 р. https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u375/nakaz_no_675_vid_29.09.202....
Учасники гуртка – від учнів (наших майбутніх студентів) до здобувачів освітнього рівня «бакалавр», «магістр» і навіть «доктор філософії». При чому окремі із членів гуртка насправді за багато років його функціонування переросли із бакалаврів у аспірантів, але залишилися вірними його відвідувачами, перейшовши реально чи віртуально від одного ЗВО до НУБіП України. Окремі гуртківці з учнів перетворилися на студентів спеціальності «Соціально-психологічна реабілітація», «Психологія».
Одні з колишніх гуртківців («колишніх» – не буває!) – вже напередодні захисту дисертації, як от чарівна та успішна Вікторія Будегай – асистент кафедри соціальної роботи та реабілітації; інші із задоволенням працюють у обраній сфері. Гуртківці й досі і працюють (психологами, педагогами, соціальними працівниками, адміністраторами та ін.), і активно гурток відвідують: Пишна Наталя, Мікаелян Офеля та ін. Саме вони діляться досвідом із нинішніми студентами Крістіна Янович, Оксана Білоконь та ін. Так, саме активно відвідують, адже просто прийти і посидіти – це не про засідання цього гуртка: теми засідань гуртка вибирають та коригують голосуванням самі гутківці у відповідній (закритій) Telegram-групі, і завдання розподіляють самі.
Як проводять заняття? Згідно із графіком – раз на два тижні, однак за вимогою та потребою можуть збиратися і щотижня. Останні два роки – тільки онлайн, однак мріють про засідання офлайн, зокрема на природі (ботанічний сад НУБіП України чекає на такі засідання!).
Гуртківці почережно до запланованої чи обраної поза планом актуальної теми готують презентацію, орієнтуючись саме на аналіз наукових джерел. Далі – колективне обговорення презентаційної інформації. Як керівник, Осадченко Інна Іванівна виступає у якості синтезатора обговорюваної інформації та експерта. За окремими, найактуальнішими темами готують методичні рекомендації та виставляють їх на соціальних сторінках гуртка. Кожного разу, окрім загальної теми, обговорюють певну актуальну психологічну ситуацію. Рефлексія – обов’язковий прикінцевий етап заняття, коли гуртківці почережно дають відповідь на запитання «Що сьогодні зрозуміли / з’ясували / дізналися?».
Так, кілька останніх засідань присвячені складній, але, на жаль, актуальній темі: «Проблема втрати близької людини: як допомогти пережити горювання?». На слайдах – тільки окремі питання теми: «Скільки часу потрібно на пережиття горя?», «Як перестати горювати?».
Інформацію про студентський науковий гурток «Школа організатора соціально-психологічного простору особистості» можна отримати на сторінці офіційного сайту кафедри соціальної роботи та реабілітації ГПФ НУБіП України: https://nubip.edu.ua/node/31923.
Учасники гуртка мають можливість отримати індивідуальну психологічну підтримку від Інни Іванівни як практикуючого психолога, відвідувати різноманітні соціально-психологічні заходи та пільгово набути різноманітного підвищення кваліфікації (із наданням сертифікатів).
Запрошуємо до гуртка усіх, хто цікавиться психологією, психопедагогікою та соціально-психологічним консультуванням! Нагадуємо, що учасниками гуртка (після співбесіди) можуть стати учні, насамперед, щоб професійно самовизначитися; студенти, магістранти, аспіранти та уже молоді спеціалісти, щоб набути додаткових компетентностей.
 
Доктор педагогічних наук, професор, професор
кафедри соціальної роботи та реабілітації, Ніна ТВЕРЕЗОВСЬКА
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook