Гостьова лекція від Інспектора прикордонної служби вищої категорії Дмитриченка Вадима Олександровича

2 листопада 2023 року
    2 листопада 2023 р. у нашому університеті відбулась гостьова лекція від Начальника центру управління службою відділу прикордонної служби Ділове сержанта-інспектора прикордонної служби вищої категорії Дмитриченка Вадима Олександровича. В період з 28 червня 2022 року по 14 січня 2023 року – старший кухар відділу прикордонної служби зведеного прикордонного загону «Чоп-2» з місцем дислокації м. Курахове Донецької області.
    Тема: “Cучасний стан та організація харчування військовослужбовців Збройних сил України”
    Лекція розпочалась з гімну України та хвилини мовчання.
    В останні роки військові формування України (ЗСУ, ДПСУ, органи системи МВС) переживають період свого інтенсивного розвитку, відбувається переоснащення армії новими засобами збройної боротьби, створюються сучасні мобільні частини та з'єднання. До сучасного військовослужбовця висуваються нові, підвищені, вимоги. Одночасно з цим на відновлення сил, енергії, підтримки високого рівня здоров'я військовослужбовців поліпшується норма продовольчого пайка, удосконалюється організація військового харчування. Проте ефективний розвиток та вдосконалення продовольчого забезпечення неможливі без знання наукових засад, на яких воно базується.
    Основним керівним документом щодо організації продовольчого забезпечення оборонних структур є Каталог продуктів харчування під час організації харчування особового складу Збройних Сил України. Він визначає завдання, організацію та порядок організації харчування особового складу військових формувань.     Продовольче забезпечення полягає: 
   - у забезпеченні військових частин, установ та закладів армії та флоту продовольством;
 - в організації харчування військовослужбовців та хлібопечення;
   - у розробці та впровадженні нових, більш цінних, видів продуктів харчування та продовольчих пайків;
   - в оснащенні всіх ланок продовольчої служби досконалими зразками технічних засобів, утриманні, експлуатації та їх ремонті.
 Студенти отримали знання про харчування військових у воєнні часи.

    Щоденно людина повинна споживати їжу і на лінії фронту це стає складнішим. На територіях бойових дій це стає складнішим, але реальним. Студенти познайомились з органіграмою харчування. Є харчування на позиціях, в штабі та харчування в частинах, які находяться в тилу. Для кожного такого типу відрізняється програма харчування , організація та набір продуктів.

Визначили типи кухонь:
   1. Стаціонарна (штабна)
     • Кухня
     • Їдальня
     • Хлібопекарський цех
   2. Польова (виїзна)
     • Військовий кейтеринг
     • Індивідуальне польове харчування (сухпайок). Найчастіше волонтери привозять європейські та американські сухпайки.
     • Мобільна кухня
     • Умовна кухня
     Розглянули переваги та недоліки роботи кожного елементу органіграми.
    Зазвичай, військові кухарі мають усі продукти, щоб приготувати сніданок, обід, вечерю на 150 чоловік щодня і кожен з прийомів їжі буде різний, насичений та свіжий. У щоденному раціоні бійця має бути присутні 3 повноцінні, збалансовані прийоми їжі. Кухарі в підрозділах роблять усе, аби забезпечити захисникам не лише різноманітне та поживне харчування, а й приготувати найсмачніші страви.
    За відсутності умов приготування їжі військові мають індивідуальне польове харчування або по іншому - сухі пайки . Різноманітність раціонів пайків, їх комплектація, технологічні (реторт-пакети) та тактичні (безполуменеві нагрівачі) інновації є суттєвим кроком в напрямку оптимізації харчування наших захисників.
    Окрім держави, харчі українським воїнам постачають також волонтери. Чому знадобилася їхні допомога та чим саме вони забезпечують військових: згущене молоко, борошно, солодкі страви, чай, кава.
   Спілкування продовжилось і в неформальній обстановці. Студенти цікавились життєвим та освітнім досвідом військовослужбовця, його мріями, святковими днями та буднями на фронті.
    У час коли було тихо на передовій, на обід та вечерю нашим хлопцям готували бограч, домашній борщ, плов, шашлик, варену смажену та тушковану картоплю, ліниві вареники, різні супи, салати та збалансовані каші із м’ясом. На десерт було печиво, цукерки, варення, мед, тортики та випічку яку передавали волонтери чи родини військових. В основному нам не вистачало тих продуктів, які потребували спеціальних умов зберігання - свіжого молока та кисломолочного сиру, м'яса та овочів, борошно і цукор.
    В осінньо-зимовий період, особливо коли розпочиналися новорічні свята, намагались готувати так, аби військові відчували себе як за домашнім столом в родинному колі.
   Софія Шарандак "Приготування їжі для наших військових розпочиналося о 4 годині, щоб кожен захисник встиг поснідати у зручний час від 6 до 8 ранку. Щоб максимально швидко його приготувати та на максимальну кількість осіб, ми обирали молочні каші (вівсяна, манна та рисова), які так полюбляли  у дитинстві. Бували періоди коли не мали можливості приготувати через різні перешкоди (відсутність світла та води, несправність обладнання, через обстріли які тривали довго, не було постачання продуктів)".
 
    Литвинчук Оксана: "До індивідуального польового харчування належать сухпайки. Вони досить зручні для використання. Однак їх проблема що вони холодні і не завжди є можливість підігріти. Мобільна кухня є досить зручною. Проблемним є використання палива. Рідке паливо є досить дорогим, а при використанні твердого через дим може легко помітити ворог".
    Умовні кухні це приготування їжі безпосередньо на вогнищі у казані. Найважливіше під час приготування їжі це правильний розподіл часу.
     Під час блекаутів їжу готували на газових паяльниках. Також надзвичайно важливою є допомога волонтерів. Велику частину продуктів привозять саме вони.
     Анна Васюк "Не завжди є можливість у бойових чи польових умовах приготувати їжу передбачену стандартами норм харчування військовослужбовців, тому військовому кухарю дуже важливо вміти підлашовуватися до ситуації та імпровізувати. Також важливо навчитися правильно розподіляти час та роботу, щоб встигати завжди вчасно нагодувати всіх військових".

 Тетяна Бровенко, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook