Міжнародні молодіжні студії в практичному вимірі: підсумки вебінару з підготовки до НМТ з предмету «Історія України»

6 січня 2024 року

 Зимові канікули – чудовий час не тільки для відпочинку але й для активного спілкування в колі друзів. Це переконливо засвідчують результати роботи вебінару з підготовки до НМТ історія України, який було організовано і проведено викладачами кафедри міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного університету НУБіП України в період з 2 до 5 січня 2024 р., за ініціативи декана факультету Інни Савицької.

Цей захід було проведено в рамках профорієнтаційної роботи клубу «Міжнародні молодіжні студії», який активно працює із школярами вже 2 рік поспіль.
Інформацію щодо роботи вебінару завчасно розмістили у соціальних мережах fb, instagam, tik-tok та месенджерах тг і vb, що дозволило брати участь у заході всім бажаючим. У перший день зареєструвалися 32 учасники, а вже на другий їхня кількість зросла до 62. Слід зазначити, що це умовна цифра, тому що з одного пристрою підключалися декілька чоловік, зокрема і батьки школярів. Загальна кількість тих, хто брав участь у заході, сягнула близько 200 чоловік.

Серед них – учні Київської гімназії №48, Ліцею податкової та рекламної справи №21 м.Києва, Еколого-природничого ліцею №116 м.Києва, СЗШ №67 м.Києва, СЗШ І-ІІ ступенів №36 імені С.П.Корольова м.Києва, Новосілківського ліцею «Ерудит» (Київська область), Оржицької ЗОШ імені І.Я.Франка (Полтавська область), Тальнівської ЗОШ №2 (Черкаська область), Жашківського ліцею №5 (Черкаська область), Бишівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (Київська область), Бершадської ЗОШ №2 (Вінницька область), Бершадського ліцею (Вінницька область), Слобідо-Рихтівського ліцею (Хмельницька область), Київського коледжу комп`ютерних технологій та економіки Національного авіаційного університету (м.Київ), Боярського фахового коледжу НУБіП України, Заліщицького фахового коледжу імені Є. Храпливого (Тернопільська область) та ін.

Попередньо поспілкувавшись з потенційними студентами, було підготовлено 4 основні теми з НМТ, які викладачі кафедри висвітили на платформі Zoom.
У перший день поради щодо питань, які можуть бути представлені на НМТ, надала доцент кафедри Лановюк Людмила, отримавши схвальні відгуки і подяку за консультацію з теми «Україна в другій половині XVI ст.» від школярів та їхніх батьків. Це досить складна тема НМТ, насичена різноманітними подіями і явищами, що мали безпосередній вплив на подальшу долю українського народу.

     

     

Доцент Оксана Булгакова деталізувала питання з теми «Україна в 1648-1687 рр.», охарактеризувавши події Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, процеси в українській козацькій державі за його гетьманування та у період Руїни.

     

     

Дискутивну і надзвичайно важливу тему для обговорення «Україна в 1917-1921 рр.» представив доцент Богдан Грушецький, акцентувавши на діяльності Центральної Ради, гетьмана Павла Скоропадського, провідників Директорії УНР та ЗУНР.

     

     

Завершив цикл зустрічей темою «Україна в 1920-30-х рр.» професор кафедри Сергій Білан, який охарактеризував особливості входження Наддніпрянської України до складу СРСР та становище у міжвоєнний період західноукраїнських земель Галичини, Буковини та Закарпаття.

     

     

Консультанти підійшли творчо до діалогу з вищезазначених тем , використавши карти, фото і відеоматеріали, акцентуючи саме на тих базових аспектах, які включені до програми з історії України.
Усі зустрічі отримали позитивні відгуки цьогорічних випускників, їхніх батьків та класних керівників, які так само доєдналися до вебінару. Слухачі нотували лекції та здійснювали для власного користування запис відповідного матеріалу, оскільки він продемонстрував практичну користь для розуміння базових питань у підготовці завдань НМТ.
На закінчення всім учасникам було запропоновано заповнити google-форму анкети учасників зимового циклу вебінарів з історії України, що допоможе виявити теми, які є найскладнішими з т.з. випускників на НМТ, і включити їх у програму вебінару на весняних канікулах.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScKfRD-vy54CK0JM1CO0JQP2AXK_BJRW4iFhxMFg9_nJfsdGg/viewform

У підсумку, проведений захід показав свою результативність і зацікавленість школярів у його подальшому продовженні. Разом із тим, це дозволяє ознайомити зацікавлених учасників із перспективами навчання на спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».

     

 

Дякуємо всім учням, класним керівникам, батькам, викладачам

і чекаємо на нові зустрічі!

 

 

Олена Кропивко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook