Кафедра електротехніки, електромеханіки та електротехнологій

Наукові досягнення

Електротехнологічний комплекс для сушіння зерна на базі теплогенератора індукційного типу

 

Електротехнологічний комплекс складається з теплогенератора індукційного типу і сушильного барабану та призначений для сушіння дисперсної сільськогосподарської продукції, в тому числі зернового матеріалу. Принцип роботи комплексу полягає  в створенні гарячого теплоносія, шляхом його проходження крізь канал індукційного теплогенератора та подальшим спрямуванням його в сушильний барабан, де відбувається процес теплообміну між теплоносієм та продукцією, що піддається термічній обробці (сушінню). Електротехнологічний комплекс для сушіння зерна відрізняється від відомих відсутністю шкідливих факторів (димних газів), а також орієнтований на невеликі фермерські господарства.

Застосування теплогенератора індукційного типу в системах сушіння сільськогосподарської продукції потужністю, наприклад, 30 кВт дозволить отримати річний прибуток до 200 тисяч грн/рік із строком окупності 6 місяців при продуктивності установки до 1000 кг/год. Заміна мінерального палива у технологічному процесі сушіння зернових, яке необхідне для створення гарячого теплоносія, на електричну енергію може забезпечити енергоресурсозбережуваність до 30  % (завдяки розвитку відновлювальних джерел енергії) та, з іншого боку, підвищити екологічність сушарок. Сушарки на базі теплогенератора індукційного типу мають значно менший час виходу на номінальний режим роботи порівняно з установками на основі спалення мінерального палива, що сприяє збільшенню обсягів виробництва та зменшенню затрат праці на виробництво одиниці продукції.


 

Автори розробки: д.т.н., доц. А.В. Жильцов, д.т.н., член. кор. Кондратенко І.П., к.т.н. Березюк А.О.

 

 

 

 

 

 

Установка для передпосівної обробки насіння сільськогосподарських культур в сильних електричних полях

Установка призначена для екологічно безпечної електрофізичної передпосівної обробки насіннєвого матеріалу в сильному електричному полі. Установка виконує наступні функції: обробка насіння шляхом впливу на нього сукупністю електрофізичних факторів - електричного поля високої напруженості, постійного струму провідності, іонізаційних процесів в насіннєвій масі та знезараження насіння озоном.

 

Ефект від застосування: збільшення врожайності сої на 27...34 %, ячменя на 18…40 %, пшениці на 17…35 %, термін окупності становить 1 рік, затрати електроенергії на обробку тони зерна – 3…5 (кВт•год)/т.

Автори розробки: д.т.н., професор О.М. Берека, д.т.н., професор Л.С. Червінський, к.т.н., асистент С.М. Усенко.

 

Установка для знезараження в сильних електричних полях зернових при зберіганні і переробці

Установка призначена для екологічно безпечної знезаражуючої обробки зернової продукції при зберіганні і переробці в сильних електричних полях. Установка виконує наступні функції: обробка зернової маси шляхом впливу на його мікрофлору сукупністю електрофізичних факторів - електричного поля високої напруженості змінного струму, розрядних струмів, іонізаційних процесів в повітряних включеннях зернової маси, озоном, що утворюється в усьому його об’ємі без використання спеціальних озонаторів.

 

Ефект від застосування: зниження розвитку грибних патогенів до 90%, термін окупності становить 1 рік, затрати електроенергії на обробку тони зерна – 2…4 (кВт•год)/т.

Автори розробки: д.т.н., професор О.М. Берека, к.т.н., асистент С.М. Усенко.

 

Установка для обробки картоплі у магнітному полі

Установка призначена для передпосадкової обробки бульб картоплі у магнітному полі. У результаті обробки підвищується врожайність на 17-20% та збільшується кількість товарних бульб на 15 %, знижується захворюваність рослин фітофторою на 8-15 %.

 

Ефект від застосування: підвищення урожайності картоплі на 18-25 %, збільшення крупної фракції на 15 %, термін окупності становить 1 рік, питома енергоємність процесу магнітної обробки картоплі складає – 0,01 (кВт•год)/т. 

Автори розробки: к.т.н., доцент Синявський О.Ю., к.т.н., доцент Савченко В.В.

 

Установка для обробки насіння тепличних культур оптичним опромінюванням

Установка призначена для опромінення тепличних рослин комбінованим оптичним випромінюванням, що забезпечує стимулюючу та знезаражуючу дію та дозволяє збільшити урожайність с.г. культур без застосування хімічних засобів.

 

Автори розробки: д.т.н., професор Л.С. Червінський, асистент Романенко О.І.

 

 

Установка для фотоактивації живильного розчину.

Установка для фотоактивації живильного розчину гідропонних культур дозволяє збільшити урожайність тепличних рослин на 13–15% при забезпеченні екологічної чистоти і збереженні біологічної повноцінності продукції у поєднанні з бактерицидною дією ультрафіолетового випромінювання на живильний розчин. Фотоактивація живильного розчину сприяє стимуляції процесів росту тепличних рослин, підвищенню якості продукції та строків її дозрівання

 

Автори розробки: д.т.н., професор Л.С. Червінський, к.т.н., асистент Книжка Т.С.

 

Електротехнологічний біогазів комплекс

Електротехнологічний біогазовий комплекс призначений для отримання органічних добрив, біогазу, газу метану. Середньорічний приріст урожаю складає: кукурудза – 49 %; овес – 46 %; цукровий буряк – 24 %. Електротехнологічний комплекс є ефективним, надійним та економічно доцільним у використанні, отриманні біодобрива не погіршують фізико-хімічні показники грунту і не шкодять здоров’ю людей.

 

Автори розробки: к.т.н., доцент Борщ Г.М., пошукач Устимчук В.В.

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook