Кафедра громадського здоров’я та нутриціології радо зустріла майбутніх вступників в очному і дистанційному форматі: абітурієнти і лекцію послухали, і з можливостями навчання познайомились
Освіта повинна бути істинною,
повною, ясною і міцною.
Унсур Аль-Маалі (Кей Кабус)
У житті кожного школяра настає момент, коли він має обрати справу свого життя. Вибір закладу вищої освіти, де можна отримати високоякісні, актуальні та потрібні знання – складна річ. Аби зробити все правильно, важливо дослухатись до поклику серця та розуму.
9 листопада 2023 року Національний університет біоресурсів і природокористування України радо відкрив двері випускникам шкіл, гімназій, ліцеїв.
Після зустрічі з ректором університету, представниками приймальної комісії та презентації можливостей освітнього, культурного та спортивного розвитку в НУБіП та ознайомлення з виставкою досягнень факультетів абітурієнти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК зустрілись з деканом Ларисою Баль-Прилипко.
Лариса Вацлавівна розповіла про спеціальності факультету, їх актуальність і переваги, познайомила випускників шкіл, гімназій і ліцеїв з викладацьким складом, здобутками та досягненнями науково-педагогічних працівників.
А потім абітурієнти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, розподілившись на мікрогрупи, продовжили очне знайомство з матеріально-технічною базою кафедр факультету.
Завітали вони й на кафедру громадського здоров’я та нутриціології, де їх зустріли науково-педагогічні працівники, щоб розповісти про сучасні перспективні спеціальності: бакалаврську програму «Громадське здоров'я» («Нутриціологія здорового харчування») та магістерську програму «Нутриціологія».
Переваги від такого очного знайомства очевидні: абітурієнти познайомились з викладачами, які є авторами підручників і монографій, (в тому числі, зарубіжних) з нутриціології та інших напрямів громадського здоров’я, викладачами, які доволі часто бувають в закордонних університетах з метою стажування та читання лекцій, є постійними організаторами і учасниками національних і міжнародних науково-практичних конференцій та семінарів з нутриціології, є визнаними практиками в цій галузі. Завідувач кафедри Олег Швець є президентом Асоціації дієтологів України, членом Президії Української гастроентерологічної асоціації.
З абітурієнтами поспілкувались доктор медичних наук, професор Геннадій Ткач, доценти Микола Ніколаєнко та Альона Альтанова. Майстер-клас з використання обладнання лабораторії провів Дмитро Савчук.
Абітурієнти спеціальності 229 «Громадське здоров`я» з цікавістю оглянули лабораторії кафедри, спробували на собі можливості деякого діагностичного обладнання, відчули атмосферу, в якій планують навчатись, поспілкувались зі студентами, які навчаються на спеціальностях «Громадське здоров’я» та «Нутриціологія», задавали чимало запитань.
Проте кафедра громадського здоров’я та нутриціології очною частиною зустрічі не обмежилась. На онлайн-знайомство з кафедрою та її спеціальностями були запрошені учні кількох випускних класів Родинської ЗОШ № 8 Донецької області. Причому учні, які навчаються в спортивних класах, самі виступили з проханням прочитати для них лекцію про особливості спортивного харчування.
Лекцію прочитав лікар-дієтолог, гастроентеролог, директор медичного центру «Здорове харчування» при Українському науково-дослідному інституті харчування, кандидат медичних наук, доцент Олександр Мартинчук. Не дивно, що нагодою послухати такого фахівця на актуальну для молоді тему скористались біля 50-ти випускників.
Олександр Аркадійович розповів про харчування та спорт, роль білків, жирів та вуглеводів у побудові атлетичного тіла. Він наголосив на збалансованості харчування, яке повинно містити не тільки достатньо білку (про що всі спортсмени і так знають), але й містити рекомендовану кількість жирів і вуглеводів, оскільки вони дають енергію тілу.
Складаючи раціон, важливо розуміти, яким саме видом спорту займається людина і наскільки професійною є ця діяльність.
Не потрібно шукати дорогі та хімічні, начебто «здорові спортивні коктейлі», адже найкращим джерелом всіх необхідних речовин є вода та правильне харчування. На жаль, часто тренери або блогери радять споживати спортивні шейки, порошки, вводити препарати для швидкого набору м’язової маси та красивої картини тіла… Але чи є це здоровим? Чи дійсно тіло, «навантажене» штучними добавками та коктейлями, є здоровим? Потрібно відповідально ставитися до свого здоров’я та до того, що ми робимо для його підтримки.
Учні і викладачі школи висловили подяку лектору Олександру Мартинчуку і загалом НУБіП України за можливість долучитись до лекцій високих професіоналів і висловили надію на подальшу співпрацю з факультетом.
Продовжуючи онлайн-зустріч з абітурієнтами, завідувач лабораторії нутриціології здорового харчування Дмитро Савчук розповів школярам про життя університету та переваги навчання саме на спеціальності 229 «Громадське здоров’я», адже нутриціологія – професія майбутнього.
На нашій кафедрі можна здобути знання з нутриціології як на бакалавраті, так і в магістратурі. До речі магістратура з нутриціології є найпопулярнішою в Україні.
Дякуємо Олександру Аркадійовичу та Дмитру Сергійовичу за цікаві та корисні виступи не тільки для абітурієнтів, а й для студентства. Вступайте на навчання на 229 спеціальність «Громадське здоров’я», адже саме тут наші висококваліфіковані фахівці розкажуть вам про усі аспекти здорового харчування, як тримати тіло в гарній та привабливій формі, як зберегти красу і молодість завдяки харчуванню, що цікавого ми не знали про нутрієнти та їхню роль для організму. А найголовніше – тут знають, як зробити Вас найкращим спеціалістом з правильного харчування!
Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського здоров’я та нутриціології,
Діана Маркова, студентка спеціальності «Громадське здоров’я»