Необхідність вивчення англійської мови в умовах сьогодення

12 листопада 2023 року
Кафедра англійської філології завжди відповідала на ті виклики, які поставали перед суспільством.
 
Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 9432 від 28.06.2023 року, про особливий статус англійської мови в Україні, яким передбачено унормувати застосування англійської мови у багатьох сферах. Зокрема, у роботі державної служби, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я  тощо.
 
Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 17 Закону України «Про повну загальну середню освіту» й установити, що кожен учень має пройти державну підсумкову атестацію з англійської мови. Зокрема, у школах, програма яких передбачає вивчення англійської мови як першої іноземної, – за кожний рівень загальної середньої освіти (тобто після 4, 9 та випускного класу). Якщо ж у школі англійську вивчають як другу іноземну, то знання учнів з англійської перевірятимуть після дев’ятого класу й у межах ЗНО/НМТ.
 
Міністр освіти і науки Оксен Лісовий так прокоментував цей законопроєкт: «Міністерство освіти і науки підтримує ініціативу Президента. Створюватимемо усі можливості для того, щоб українці мали змогу вивчати англійську якісно на всіх рівнях освіти. Розробляємо чіткий план з впровадження англійської мови на 2023-2026 роки». 
 
Крім цього мови – це майбутнє для України. Ми кандидати у члени  Європейського Союзу. Нас чекає інтеграція у цей економічний та політичний союз, це означає, що Україні потрібні фахівці, які знають мови країн-членів ЄС. Звичайно, вивчення англійської мови у сьогоднішніх реаліях потребує значних зусиль тримати себе в тонусі і навчатися при будь-яких умовах. Адже найголовніше у вивченні іноземної мови – це систематичність! Якщо студент буде вчити мову кожен день хоча б одну годину, то результат не забариться!
 
 
Багато людей по всьому світу починають вчити іноземну ще у початковій школі – і з того моменту так чи інакше перетинаються з нею все своє життя. Чому потрібно вивчати англійську мову? І що ви отримаєте, якщо докладете зусиль та знатимете її на високому рівні?
 
Навчання. Це досить вагома причина, для чого потрібна англійська мова, адже значна кількість навчальної та пізнавальної літератури доступна саме англійською мовою. Крім того, ви зможете вчитися в університетах за кордоном та брати участь у міжнародних наукових проектах.
 
Кар’єрні можливості. Багато компаній вимагають знання англійської мови від своїх працівників, оскільки це дає можливість ефективно спілкуватися з клієнтами та колегами з інших країн.
 
Спілкування. Англійська є мовою міжнародного спілкування – тож вона допоможе вам знайти приятелів та підтримувати зв’язок з людьми з усіх куточків світу.
 
Культура. Англійська дає доступ до літератури, фільмів, музики та мистецтва. Ви зможете краще розуміти та насолоджуватися творчістю різних країн. Навіть у музеях за кордоном зазвичай підписи експонатів мовою країни, у якій музей розташований, та англійською для іноземців.
 
Саморозвиток. Вивчення англійської мови розвиває пам’ять, логічне мислення та творчі здібності. Ви навчитеся організовувати інформацію та виражати свої думки чітко і переконливо.
 
Необмежений доступ до інформації в мережі. Більшість інформації в інтернеті доступна англійською мовою. Вивчення її допомагає вам ефективно користуватися цим ресурсом – ви зможете знайти дані про будь-що.
 
Подорожі. Знання англійської спростить вам подорожі – і це мало не головна причина, навіщо вивчати англійську мову. По-перше, цією мовою спілкуються люди в багатьох країнах. По-друге, бодай на примітивному рівні англійську знає вагомий відсоток населення планети. Тож ви зможете порозумітися з людьми практично у будь-якому куточку планети.
 
Свобода. Знання англійської дозволить вам вільно вибирати місце для життя, відкриє більше кар’єрних можливостей, спростить спілкування. Ви не будете залежати від перекладів кіно та літератури. Тобто зможете набагато простіше робити й отримувати те, чого ви хочете.
 
Безпека. Непередбачувані ситуації можуть статися з будь-ким, і це – ще одна причина, чому треба вчити англійську мову. Якщо ви потрапите в аварію або випадково загубитеся за кордоном, знання іноземної допоможе вам якнайшвидше вийти з цієї ситуації.
 
Постійна практика. Регулярні заняття з викладачем, спілкування англійською, читання книг, перегляд фільмів та слухання музики допомагають ефективно із задоволенням поглиблювати знання.

Використання онлайн-ресурсів. Використовуйте онлайн-курси, мобільні додатки, підручники та відеоуроки для систематичного навчання. Ви зможете самостійно контролювати свій прогрес та вибирати матеріали під свій рівень.
 
Комунікація. Знаходьте співрозмовників або партнерів для обміну мовним досвідом. Через спілкування ви зможете покращувати свою вимову та розширювати словниковий запас.
 
Занурення в мовне середовище. Оточіть себе англійською мовою: наприклад, змініть налаштування смартфона чи соціальних мереж на англійську, це допоможе вам звикнути до мови у побуті. 
Поки є час і можливості найкращим вкладенням у своє майбутнє для нашої молоді – це вивчити чи підтягнути знання з мови. 

Підвищити свої знання з англійської, німецької, французької, польської та турецької мов ви можете у Центрі вивчення іноземних мов при гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України. 
 
https://nubip.edu.ua/node/132662 

Запрошуємо всіх бажаючих!
Наталія ХАРЧУК,
старший викладач
кафедри англійської філології
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook