Професор Марина Навальна про свободу слова в Україні у латвійському Даугавапілсі

22 жовтня 2023 року

Упродовж двох днів  у Даугавапілскому університеті (Латвіятривала XVIII Міжнародна конференція «Соціальні науки для регіонального розвитку» («Conference «Social Sciences for Regional Development 2023»)У пленарному засіданні конференції взяла участь професор кафедри журналістики та мовної комунікації Марина Навальна з доповіддю «Свобода слова в українських медіа під час війни» (Freedom of speech in the Ukrainian media during the war).

Професорка Марина Навальна проаналізувала головні ризики, які можуть становити загрозу для свободи слова в Україні: втрата територій, економічні проблеми та перебудова медійного простору. Під час виступу було подано результати опитувань Інституту масової інформації у 2022 році, де було визначено основні російські злочини проти свободи слова на території України: вбивства та викрадення журналістів, обстріли та поранення журналістів, кіберзлочини, обстріли телевеж, погрози, напади на редакції медіа, вимкнення українського мовлення тощо.

Професорка закцентувала увагу особливостях роботи єдиного телемарафону, у якому беруть участь ключові національні телеканали – три медіахолдинги «1+1 Media», «Starlight Media» та «Inter Media Group», а також Суспільне телебачення і телеканал Верховної Ради України «Рада».

– Українська влада не просто надає перевагу іноземним масмедіа, вона не приділяє належної уваги національній чи тим більше регіональній пресі, а українці мають питання щодо корупціонерів, колаборантів, мобілізації (та демобілізації), – наголосила професор Марина Навальна, – відповідно в українських споживачів інформації виникає певне незадоволення.

Також було наголошено на неоднозначних умовах з акредитацію, а створення проблем для медійників ніколи не допомагало покращенню інформаційного поля.

– Маю честь уже сім років поспіль брати участь у міжнародній конференції в Даугавапілскому університеті, – зауважила професорка Марина Навальна. – Конференція закцентовує важливі проблеми суспільств (інформаційні, демографічні, економічні та ін.). До доповідей українських науковців був неабиякий інтерес, зокрема і до свободи преси в нашій країні, адже недаремно напередодні відбувся форум із проблем свободи в Латвії, у якому брали участь і українські журналісти.



Ще варто зауважити: професор Володимир Меньшиков повідомив, що Даугавапілский університет буде співорганізатором І міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні соціокультурні трансформації: медіа, мова, комунікація», яку проводитиме 15 лютого 2024 року кафедра журналістики та мовної комунікації.

Тетяна ЛЕВЧЕНКО,
магістранка спеціальності «Журналістика»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook