Бакалаври спеціальності «Громадське здоров’я» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК побували з цікавою екскурсією на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП України

12 жовтня 2023 року

Нещодавно, на початку жовтня 2023 року, Українська лабораторія якості та безпеки продукції АПК відзначила свій 20-річний ювілей. З нагоди цієї події в УЛЯБП була проведена науково-практична конференція «Актуальні питання сьогодення та післявоєнного відновлення сільського господарства й екології: експертно-аналітичні складові формування продовольчої стратегії України», в якій, зокрема, взяли участь як викладачі, так і студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

 

Проте, формат конференції не дозволив в повній мірі ознайомитися з можливостями цієї потужної практичної бази НУБіП України. Тому, не відкладаючи надовго, скориставшись нагодою, що викладачем рідної випускової кафедри є директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК, доктор наук, професор Валентина Корнієнко, студенти, спеціальності «Громадське здоров’я» попросили провести для них більш детальну екскурсію.

Екскурсію організували викладачі кафедри Альона Альтанова, Микола Ніколаєнко, Руслана Постой та Дмитро Савчук.

 

Бакалаврів гостинно зустріла і провела ознайомлення з науково-дослідним відділом моніторингу безпеки продукції АПК к. вет. н., старший дослідник, завідувач науково-дослідного відділу моніторингу безпеки продукції АПК Світлана Мідик.


 

Світлана Вікторівна розповіла, що відділ моніторингу безпеки продукції АПК надає широкий спектр комерційних та науково-навчальних послуг як за показниками якості так і безпеки, а саме: визначення елементного складу та важких металів, діючих речовин, залишків пестицидів, мікотоксинів, поліароматичних вуглеводнів, антибіотиків, жирних кислот та глюкозинолатів, фізико-хімічні показники препаратів та олійно-жирової продукції.

Надзвичайно актуальним і затребуваним є дослідження елементного складу харчової продукції та сировини, ґрунтів, добрив та води. У відділі можна замовити дослідження як одного хімічного елементу методом атомної абсорбції, так і комплексу 17, 20 або 33 елементів методом атомної емісії. У цей перелік входять і токсичні елементи (свинець, кадмій, арсен, ртуть, мідь, цинк), вміст яких чітко регламентується нормативними документами.


Розроблені методики на основі європейських нормативних документів дозволяють визначати мікотоксини у зерновій продукції, горіхах, лікарській сировині, також у молоці, воді та інших об’єктах методами хроматографії та імуно-ферментного аналізу. Оскільки вміст мікотоксинів нормований в Україні та за кордоном, цей показник є цікавим не тільки для наукової спільноти, а й для приватних комерційних замовників. Найбільшою популярністю користується визначення афлатоксинів, зеараленону, дезоксиніваленолу, фумонізинів, Т-2 та НТ-2 токсинів.


Нині на ринку України наявна величезна кількість ветеринарних препаратів та засобів захисту рослин. В УЛЯБП можуть перевірити їх на вміст діючих речовин. За допомогою методів газо-рідинної хроматографії, мас-спектрометрії тут визначають понад 770 речовин! За цією послугою звертаються як виробники препаратів для реєстрації, так і пересічні покупці цих препаратів. Також в лабораторії визначають невідомі речовини.



Науково-дослідний відділ моніторингу безпеки продукції АПК надає послуги з визначення залишкових кількостей пестицидів у сільськогосподарській сировині, продукції та об’єктах довкілля, використовуючи при цьому модифіковану пробопідготовку QuEChERS. Враховуючи сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур, а також наявність на українському ринку овочів і фруктів, привезених з-за кордону, цей напрямок є доволі актуальним.


Останнім часом, до лабораторії побільшало звернень пасічників з метою визначення причини масової загибелі бджіл. Зазвичай – це порушення технологічних регламентів застосування засобів захисту рослин

Бакалаври громадського здоров’я дізнались, що при термічній обробці продуктів, у процесі приготування їжі, наприклад, смаженні, збільшується вміст поліароматичних вуглеводнів. Ці небезпечні речовини регламентуються в оліях, харчових продуктах, сировині та об’єктах довкілля. Нам показали, як тут визначають їх вміст.


На сьогодні науково доведено, що жирні кислоти родини омега-3 позитивно впливають на організм людей, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і тим самим подовжують життя. Останнім часом почастішали звернення замовників щодо визначення вмісту омега-3, омега-6 жирних кислот у продуктах харчування. Майбутні фахівці здорового харчування з професійною цікавістю спостерігали, як методом газової хроматографії лабораторія визначає 37 жирних кислот. Тут також проводять видову ідентифікацію олій та жирів, молочних продуктів, констатують їх фальсифікацію.





Враження студентів були насиченими. Наприклад, Марія Шелих зазначає:  «Що і сказати, вражень від побаченого – купа. Дуже багато різних технологій, за допомогою яких проводять дослідження води, ґрунтів, бактерій, продуктів харчування... Все було неймовірно пізнавальне і цікаве, дякую керівництву  університету, що організували таку екскурсію для студентів!»

Величезна подяка колективу УЛЯБП під керівництвом Валентини Іванівни за надану студентам можливість долучитись до живого, інформаційно і технологічно складного і постійно оновлюваного процесу контролю якості продукції АПК!

Без цих знань роботу нутриціолога складно уявити.

 

Світлана Мідик,

завідувач науково-дослідного відділу

моніторингу безпеки продукції АПК УЛЯБП,

Альона Альтанова,

доцент кафедри громадського здоров’я

та нутриціології НУБіП України

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook