Сучасні технології, нові знання, практичні навички ‒ студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів відвідали сучасне тваринницьке господарство

19 вересня 2023, 23:56
  Важливим елементом підготовки висококваліфікованих фахівців з тваринництва є поєднання актуальних теоретичних знань та освоєння сучасних практичних підходів, які застосовуються в господарствах. З цією метою, за сприяння адміністрації університету та факультету тваринництва та водних біоресурсів для студентів третього курсу спеціальності 204  – Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва викладачами кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин було проведено виїзне практичне заняття, яке проходило в умовах однієї з високотехнологічних молочних ферм України ‒ Товариство з додатковою відповідальністю «Терезине» Київської області.
  Метою заняття було ознайомити студентів із практичними аспектами ведення молочного скотарства – сучасними технологіями утримання і доїння корів, організацією селекційної роботи, ведення племінного обліку, годівлі тварин. Крім того, студенти отримали від викладачів практичні завдання – провести оцінку фенотипу та стану вгодованості тварин, що часто являються надійним критерієм оцінки правильності побудови окремих технологічних ланок.
  Начальник дільниці тваринництва господарства Лисенко Євгеній, ознайомив не тільки з особливостями організації та ведення виробничих процесів на фермі, а й провів майстер-клас з контрольним опитуванням студентів щодо знання основних технологічних параметрів та організаційних вимог.
  Оптимальний об’єм простору на дорослу корову, візуалізація живої маси та ступеня вгодованості, контроль правильності процесу травлення, вимоги до якості молока та необхідна структура раціону – далеко не повний перелік питань, відповіді на які були підкріплені наочною демонстрацією.
  В умовах сучасної ферми студентам було продемонстровано можливості реконструкції старих приміщень для утримання молодняку, та особливості утримання телят в індивідуальних пластикових будиночках з системою випоювання не менш 600 літрів незбираного молока.
  Ветеринарний лікар господарства Баб’юк Сніжана ознайомила з системою індивідуального контролю тварин ,,Del Pro” та ,,Sense Hub”, за якої вся інформація з доїльного залу та виробничих секцій накопичується на комп’ютері центрального офісу, після чого технологи приймають відповідні рішення.
  Родзинкою стало відвідування відділку ферми, в умовах якого практично всі процеси, включаючи доїння, автоматизовані. Корови цікавились новими відвідувачами ферми, а студенти системою роботизованого доїння. Детальне спостереження дало повну уяву про особливості доїння без втручання людини. За добу такий робот видоює до 70 корів, що звільняє від важкої праці як мінімум одного дояра.
  Заняття на фермі співпало з народженням теляти, що також викликало інтерес у майбутніх технологів, які відмітили дбайливе ставлення корови до новонародженого теляти. В умовах пологових секцій була проведена оцінка вгодованості тварин яка коливалась на рівні 3,6-3,8 балів, що являється оптимальним для тварин саме в цей період.
  Разом з тим, студенти здійснили окомірну оцінку екстер’єру корів відповідно до методик. Особливе значення в умовах роботизованого доїння на фермі має структура та морфологія молочної залози, яка була визнана студентами як ,,зразкова” у більшості корів стада.
  З новими знаннями та набутим досвідом майбутні технологи констатували перспективу розвитку автоматизованих та роботизованих ферм в Україні. Студенти отримали позивні враження та високо оцінили проведення виїзного заняття.
 
 
 
Сергій РУБАН,
завідувач кафедри генетики, розведення та
біотехнології тварин
 
Тарас ЯКУБЕЦЬ,
асистент кафедри генетики, розведення та

біотехнології тварин 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook