Першокурсники спеціальності «Громадське здоров'я» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК опановують сучасні знання на новоствореній кафедрі громадського здоров'я та нутриціології
Першокурсники спеціальності «Громадське здоров'я» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК опановують сучасні знання на новоствореній кафедрі громадського здоров'я та нутриціології
26 серпня 2023 року
З 14 серпня 2023 року для студентів 1 курсу спеціальності 229 «Громадське здоров'я» настав новий, переломний момент у житті – вони перетнули поріг Національного університету біоресурсів і природокористування України та мають можливість відвідувати заняття очно, що дозволяє відчути справжнє студентське життя, не зважаючи на те, що в ньому присутні і тимчасові перебування у бомбосховищах.
Для підготовки нової генерації висококваліфікованих фахівців з громадського здоров’я, які повинні мати фундаментальні знання з розв’язання складних спеціалізованих завдань та проблем у сфері медицини, нутриціології здорового харчування та успішного проходження акредитаційної експертизи ОП «Нутриціологія здорового харчування» спеціальності 229 «Громадське здоров’я» за наказом ректора від «26» червня 2023 р. за № 640 створена кафедра громадського здоров'я та нутриціології, яку очолив професор, президент Асоціації дієтологів України, лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії Олег Швець.
Прагнення жити і харчуватись здорово – тренд сучасного етапу розвитку людства. Проте, не зважаючи на постійну промоцію здоров’я в суспільстві і, здавалось би, доступність і зрозумілість постулатів здорового харчування, у підготовці фахівців цієї галузі не можна легковажити. Адже майбутні фахівці повинні знати вплив вибору у харчуванні на ризик небезпечних хвороб та обмін речовин; особливості клінічного харчування при різних патологічних станах; вплив харчування на ментальне здоров’я; вміти вести індивідуальний прийом; знати юридичні і психологічні аспекти справи; консультувати клієнта, проводити анкетування, заміри, розшифровувати аналізи, складати план режиму харчування та меню на тиждень; підтримувати та вести пацієнта протягом певного періоду тощо.
На жаль, суспільство за інерцією поки що вважає пріоритетним розвиток медицини та лікувально-діагностичних практик, а не технологій збереження здоров’я окремої людини і нації в цілому. Тому колектив кафедри свідомий, що готує першопроходьців, здатних долати інертність і упередженість, спроможних інформувати, мотивувати, навчати, переконувати, займатись промоцією та вести за собою.
Фахівці громадського здоров’я працюватимуть з різним контингентом клієнтів – здоровими і хворими; дітьми від 10 років, підлітками та дорослими; пацієнтами, які страждають на анорексію, булімію, переїдання та інші розлади харчової поведінки; тими, хто страждає на зайву вагу та ожиріння; людьми, які регулюють емоційну напругу за допомогою їжі; особами, яким потрібна підтримка у зміні плану харчування; родичами людей, які страждають на розлади харчової поведінки тощо.
Зважаючи на ці виклики, під час створення нової кафедри громадського здоров’я та нутриціології, декан Лариса Баль-Прилипко та завідувач кафедри Олег Швець підходили до справи серйозно, ставлячи високі вимоги до змісту освітньо-професійних програм, до фахівців кафедри та її матеріально-технічного забезпечення.
На кафедрі працюють лікар-дієтолог, гастроентеролог, директор медичного центру «Здорове харчування» при Українському науково-дослідному інституті харчування, кандидат медичних наук, доцент Олександр Мартинчук; доктор медичних наук, удостоєний вищої відзнаки наукового товариства анатомів, гістологів, ембріологів та топографоанатомів України, за ребальзамування тіла М.І. Пирогова та досягнення у морфологічній науці «Золота медаль В.О. Беца», професор Геннадій Ткач; директор Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК, доктор наук, професор Валентина Корнієнко, стипендіат Кабінету Міністрів України для молодих вчених, PhD, доцент Микола Ніколаєнко; кандидат педагогічних наук Альона Альтанова; доктор ветеринарних наук, доцент Руслана Постой.
До послуг студентів кафедри сучасна конференц-зала, дві навчальні лабораторії, оснащені усім необхідним – муляжами тіла людини; термостатом; цифровим віскозиметром для вимірювання в'язкості рідини в хімічній медицині та харчовій промисловості; мікроскопами різних модифікацій; холестерометром-глюкометром для вимірювання ліпідного профілю та глюкози в крові людини; глюкометром для визначення глюкози; електронними вагами; рефрактометром для визначення білка в сироватці крові та сечі; напівавтоматичними вимірювачами артеріального тиску та частоти пульсу; аналізаторами сечі; центрифугою; приладом для серцево-легеневого тестування з навантаженням для визначення максимального споживання кисню та анаеробного порогу, розрахунку фактичних енерговитрат при фізичних навантаженнях, нутриційної оцінки, вимірювання основного обміну.
Є на цьому приладі програма керування вагою (енергетичний баланс), програмне забезпечення для дієтології, включаючи планер дієти; оцінка м'язової сили, витривалості, гнучкості, аналіз складу тіла, складання індивідуальної програми тренувань, стандартні антропометричні вимірювання (артеріальний тиск, частота серцевих скорочень, індекс маси тіла та інше).
Лабораторні заняття з анатомії людини проходять на кафедрі анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка.
Майбутні фахівці громадського здоров’я серед інших навчальних дисциплін детально вивчають: хімію – аналітичну, біохімію медичну, харчову та клінічну хімію; цитологію та гістологію людини; фармакологію; медичну та біологічну фізику; латинську мову та медичну термінологію, психічне здоров'я, анатомію та фізіологію людини, загальну гігієну та епідеміологію. Одним словом, навчання передбачає набуття ґрунтовних знань з природничої та спеціальної підготовки, необхідних для якісної роботи з майбутніми клієнтами.
Важливим розділом роботи кафедри є організація наукової роботи зі студентами і викладачами. Участь у наукових конференціях та семінарах всеукраїнського і міжнародного рівня позиціонується завідувачем кафедри Олегом Швецем, як нагода дізнатись найактуальнішу інформацію про наукові розробки та дослідження в галузі нутриціології від провідних професорів вітчизняних та закордонних закладів, дієтологів, лікарів-гастроентерологів, провідних практикуючих спеціалістів. Один із таких заходів вже заплановано на початок вересня.
Тож новостворена кафедра НУБіП України тільки розпочинає свою історію. Побажаємо їй, щоб це була історія розвитку, успіху і визнання! Визнання багатогранного. Це і успішне проходження акредитаційної експертизи підготовки здобувачів ОС «Бакалавр» спеціальності 229 «Громадське здоров’я», і надання абітурієнтами пріоритетності спеціальностям кафедри під час вступної кампанії, і визнання фаховості випускників серед професійної спільноти, і задоволеність клієнтів.
Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського здоров’я
доцент кафедри громадського здоров’я
та нутриціології