День навігації по Інтернету

23 серпня 2023 року

23 серпня в усьому світі відзначають Міжнародний День навігації в Інтернеті, також відомий як День інтернавта (Internaut Day). Деякі також вважають цю дату днем народження Всесвітньої павутини. Саме в цей день 1991 року британський вчений Тім Бернерс-Лі, винахідник URL, HTTP, HTML і творець Всесвітньої павутини, зробив її відкритою для всіх.

Згідно з легендою, Тім Бернерс-Лі написав протокол для Всесвітньої павутини на комп'ютері NeXT, розробленому Стівом Джобсом після його відходу з Apple. Бернерс-Лі створив концепцію гіперпосилань як способу зв'язування різних сторінок та контенту. Ця концепція виросла в протокол передачі гіпертексту (HTTP), який включає URL-адреси, веб-браузери і сервери. Він також розмістив першу веб-сторінку, яка спочатку була доступна колегам, а потім стала загальнодоступною.

Саме це подія ознаменувала народження Інтернету у формі, яку ми бачимо та використовуємо сьогодні, яка є невід'ємною частиною нашого сучасного життя.

Зараз термін "інтернавт" використовується для позначення особи, яка відмінно знає, як користуватися Інтернетом та його історією. Сьогодні ми не можемо уявити наше життя без легкого доступу до величезної кількості відкритої інформації, яка перебуває в мережі. Незалежно від того, чи це найпростіше, чи найскладніше запитання, нашим першим кроком є просто "погуглити".

Перша веб-сторінка містила опис: "Проект Всесвітньої павутини поєднує методи пошуку інформації та гіпертексту, створюючи просту, але потужну глобальну інформаційну систему. Він ґрунтується на філософії доступності великої частини академічної інформації для всіх. Його метою є забезпечення обміну інформацією серед різних груп та поширення інформації групами підтримки. Спочатку призначений для спільноти фізиків високої енергії, він швидко розповсюдився на інші галузі та викликав великий інтерес користувачів, які шукали ресурси та спільноту для спільної роботи".

Богдана ОСИПЕНКО, викладач

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook