Університетські діалоги про незалежність: гуманітарії провели урочистий круглий стіл

25 серпня 2023 року

Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо,
і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути...
В.Липинський

 

24 серпня – День Незалежності України – головне державне свято України, встановлене на честь виняткової історичної події – ухвалення у 1991 році Верховною Радою Української РСР абсолютною більшістю голосів Акта проголошення незалежності України. Цей документ увінчав тисячолітні прагнення Українського народу мати власну суверенну державу і самостійно визначати свою долю.

У НУБіП України в змішаному форматі пройшов науково-практичний семінар «Університетські діалоги про незалежність», онлайнову участь у якому взяло понад чотириста учасників. Крім викладачів і студентів НУБіП України у заході взяли участь учні та класний керівник 10-А класу Фризюк Ольга Яківна Новосілківського ліцею «Ерудит».
Захід відкрила декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька словами відомого вірша Володимира Сосюри:

Любіть Україну, як сонце любіть,
як вітер, і трави, і води …
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.

Вітаючи учасників семінару, вона наголосила на винятковості цього свята для українців, які протягом століть виборювали своє право на власну державу. Цього року ми вдруге зустрічаємо День Незалежності України в умовах війни, яку розв’язала росія. В умовах агресії ми продовжуємо боротьбу за власну свободу та незалежність, територіальну цілісність нашої держави.

 З вітальним словом до учасників семінару звернувся ректор НУБіП України, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Станіслав Ніколаєнко. Станіслав Миколайович зробив короткий екскурс в історію нашої державності, показавши тяглість державотворчих традицій на нашій території від Київської Русі, Козацько-Гетьманської держави, УНР до сьогодення. Значну увагу в своєму виступі він приділив ролі НУБіП України та його випускників у становленні сучасної незалежної України. Станіслав Миколайович продемонстрував цікаву статистику щодо досягнень випускників університету, які були народними депутатами України, обіймали державні посади, мали виняткові наукові досягнення.

З цікавою доповіддю виступив професор кафедри журналістики та мовної комунікації, член Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України, кандидат юридичних наук Іван Чиж «Єднання нам приносить перемогу, У намірах, в діяннях, в боротьбі: Людина в контексті історичного поступу держави». На прикладі своєї родини він показав як протягом десятиліть в умовах радянської системи представники його родини боролися з тоталітарною системою, просували волелюбні ідеї української незалежності та самостійності. Він наголосив, що Україна, як і кожна окрема людина пережила злети та падіння, але завжди прагнула до волі.

Значне зацікавлення викликала доповідь директора Українського науково-дослідного інституту архівної справи і документознавства, кандидата історичних наук Віталія Скальського «Як нам зберегти документи про війну за незалежність України?». Віталій Валерійович зазначив, що архівна система України витримала й встояла з початком повномасштабної війни. З перших днів співробітники були на своїх робочих місцях і все зробили для збереження для наступних поколінь архівних матеріалів. Він зупинився на проблемах збереження документів воєнної доби й розповів про заходи сучасних архівів у цьому напрямі.

Професор кафедри філософії та суспільної комунікації, доктор політичних наук Андрій Гольцов виступив із темою «Геополітичне становище України в умовах війни». Зупинившись на теоретичних дискусіях, які тривають в науці щодо визначення понять геополітики та геостратегії, він окреслив сучасне геополітичне становище України й визначив його основні особливості та тенденції розвитку в умовах війни.

     

Аспірантка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Євгенія Шевцова виступила з темою «Процес визнання держави у міжнародному праві (на прикладі України)», де розкрила особливості визнання різних форм української державності в часі від Гетьманської держави до сьогодення.

     

 Всі доповіді викликала жвавий інтерес та спонукали до дискусії.

     

     

     

     

  Завершуючи семінар, декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька зазначила: «У день свята від усієї душі зичу вам і вашим рідним міцного здоров’я, миру і добробуту, взаємоповаги й порозуміння, сили духу та невичерпної віри у нашу Перемогу над ворогом. Пам’ятаймо, що лише разом ми незламні й непереможні! Тож тримаймо кожен свій фронт, працюймо заради процвітання незалежної України, добробуту її народу. Нехай світла мрія про мирне майбутнє та розквіт нашої країни окрилює усіх нас на нові звершення та добрі справи».

Разом до Перемоги!
Слава Україні! Героям слава!

 

 

Олена Любовець,
професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook