Факультет ветеринарної медицини запрошує студентів та працівників НУБіП України відвідати святкування Масляної, яке відбудеться 21 лютого на ВДНГ
Масляна (Масниця) – свято, яке символізує прощання із зимою і зустріч весни. За церковними традиціями, тиждень Масляної носить назву Сирного або М'ясопусного, що пов’язано зі стравами, які готуються протягом цього тижня.
За 7 тижнів до Великодня, який цьогоріч випадає на 12 квітня, починається Великий піст - із 23 лютого до 11 квітня. А ще за тиждень до цього проходить сирна седмиця (Масниця). Таким чином, Масляна 2015 розпочнеться у понеділок, 16 лютого, і триватиме до Прощеної неділі 22 лютого. Масляна має й інші назви: Масниця, сирна седмиця, маслений тиждень, Колодій. Сама назва говорить за себе - у маслений тиждень їдять сир, масло, молоко та інші молочні продукти, а от від м'яса бажано утриматися.
Своїм корінням Масляна сягає часів язичництва і черпає звідти багато цікавих традицій та веселих народних ритуалів. Наприклад, незмінний атрибут Масляної - рум'яні, гарячі, апетитні круглі млинці, що символізують собою ясне сонечко, таке ж рум'яне і жарке.
Це древнє свято проводів зимової холоднечі і зустрічі весни, хвилюючого очікування на швидке тепло і незмінне оновлення і оживання природи в дохристиянські часи було приурочене до весняного рівнодення.
Масляна завжди супроводжується гучними народними гуляннями, веселими піснями, танцями, іграми, катаннями, ярмарками, ситними частуваннями, приготуванням млинців і вареників. Завершується свято обрядовим спалюванням опудала Зими, а разом із ним - символічним прощанням зі старим, роком, що зжив себе, і звільненням місця для прийдешньої весни і оновлення.