Екологічно безпечне землекористування та сучасні проблеми охорони земель – тема науково-практичного семінару пам’яті професора Володимира Кривова

16 липня 2023 року
  9 липня 2023 року виповнилося б 70 років відомому інженеру-землевпоряднику, доктору сільськогосподарських наук, професору Володимиру Кривову (1953-2010) – вченому, педагогу та організатору землевпорядного виробництва, що зробив визначний внесок у підготовку інженерних землевпорядних кадрів у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

  Віддаючи шану пам’яті цього непересічного фахівця, на факультеті землевпорядкування НУБіП України 11 липня 2023 року пройшов Всеукраїнський науково-практичний семінар «Екологічно безпечне землекористування та сучасні проблеми охорони земель», на якому колеги, співробітники та учні професора Володимира Кривова пригадали його життєвий шлях, спільну роботу та обговорили науковий спадок.
  Після успішного закінчення у 1975 році факультету інженерів землевпорядкування Харківського сільськогосподарського інституту, Володимир Кривов розпочав трудовий шлях в Інституті землеустрою УААН, де у подальшому очолив відділ перспективного проектування. У 1993-2003 роках займав керівні посади в Держкомземі України, де очолював управління міських земель, землеустрою та охорони земель, оцінки земель та економіки землекористування. За його безпосередньої участі були підготовлені десятки законодавчих та підзаконних актів, що регулювали проведення землеустрою, оцінки земель, справляння плати за землю.
  Із 2003 року Володимир Кривов перейшов на викладацьку роботу в Національний аграрний університет (надалі – НУБіП України), де тривалий час працював на кафедрі управління земельними ресурсами та очолив кафедру землевпорядного проектування. За час своєї надзвичайно активної та натхненної педагогічної діяльності на факультету землевпорядкування він виховав цілу плеяду землевпорядників, які сьогодні успішно продовжують справу свого наставника. Наукова діяльність професора Володимира Кривова фокусувалася на питаннях регулювання земельних відносин, раціональному використанні та охороні земель, екології землекористування. Володимир Миколайович відійшов у вічність 3 серпня 2010 року, проте він залишився у пам’яті своїх колег як видатний науковець і талановитий педагог, який поєднував у собі високі професійні якості з особливим душевним теплом, невичерпною енергією та життєлюбством.
  Своїми яскравими спогадами про життєвий шлях професора Володимира Кривова, його доброзичливість, безкорисливу дружбу, мудрі настанови та незліченні добрі справи поділилися голова правління ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», доктор економічних наук Анатолій Полтавець, Голова Ради Асоціації «Земельна спілка України», колишній перший заступний Голови Держкомзему України Микола Калюжний, завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, професор Андрій Мартин, перший заступник ГО «Спілка землевпорядників України», кандидат економічних наук Петро Жолкевський, член Ради асоціації «Земельна спілка України» Сергій Гущик, колишній директор Департаменту земельних ресурсів КМДА, кандидат економічних наук Юрій Кулаковський.
  Особливо запам’ятався учасникам семінару виступ професора кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули НУБіП України, академіка Сергія Булигіна, що свого часу був науковим керівником та науковим консультантом дисертаційних досліджень Володимира Кривова, що були присвячені ґрунтово-екологічним основам формування стійких агроландшафтів правобережного Лісостепу України та науково-методичному обґрунтуванню екологічно-безпечних землекористувань.
  Неординарність особистості Володимира Миколайовича, його організаторський талант, високу працездатність відзначили його учні – доценти кафедри управління земельними ресурсами Руслан Тихенко та Євген Бутенко. Заступник декана факультету землевпорядкування Олександр Шевченко підкреслив, що в його студентські роки саме лекції Володимира Кривова були прикладом того, як потрібно шанувати свою галузь, професію та зберігати традиції.
  Після завершення семінару учасники вшанували пам'ять професора Володимира Кривова відвідавши кладовище с. Петропавлівська Борщагівка, де він похований.

  Життєвий шлях і щедрий науковий доробок професора Володимира Кривова залишатиметься прикладом наслідування для прийдешніх поколінь здобувачів, науковців і випускників факультету землевпорядкування НУБіП України.

 
Руслан Тихенко,
доцент кафедри управління земельними ресурсами

  

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook