Конференція Університету Вагенінген: Шляхи переходу до сталої поствоєнної продовольчої системи України

11 липня 2023 року
  У рамках конференції «Трансформація систем споживання та виробництва до справедливого та сталого майбутнього», яка проводилася Університетом Вагенінген (WUR, Нідерланди), з 5 по 8 липня 2023 р. проведено спеціальну онлайн-офлайн секцію «Шляхи переходу до сталої поствоєнної продовольчої системи України» (Pathways for the sustainability transition of Ukraine’s post-conflict food system). Проректор Вадим Ткачук та директор ННЦ міжнародної діяльності Олександр Лабенко прийняли участь в обговоренні та панельній дискусії.

  Вступне слово до дискусії і обговорення було зроблено директором відділу корпоративної стратегії університету Вагенінген Роном Майзером (Ron Mazier) та сільськогосподарським аташе посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнаутом Ньютеном (Reinoud Nuijten).
  Сесія спрямована на вивчення взаємодоповнюючих аспектів можливих шляхів відбудови та переходу поствоєнної продовольчої системи України до сталого та стійкого майбутнього. Метою є висвітлення та обговорення потенційних майбутніх рішень для основних проблем української продовольчої системи. Науковці з Нідерландів та України з різних галузей, таких як гідрологія, економіка сільського господарства, соціологія, а також нідерландські та українські політики та виробники продуктів харчування прийняли участь у спеціальній сесії.

  Вадим Ткачук, зокрема, наголосив на важливості урядової підтримки малих та середніх фермерів, розвитку підприємництва, кооперації, подальшої диверсифікації сільської економіки на засадах сталого розвитку з метою збереження експортного потенціалу, зростання частки виробництва продукції з доданою вартістю, забезпечення соціального благополуччя та екологічної збалансованості. Український фермер (за походженням з Нідерландів) Корнеліус Хуізінга відзначив, що немає сенсу хвилюватися за продовольчу безпеку в Україні, адже для власного споживання Україна здатна виростити і переробити необхідну кількість сільськогосподарської сировини і окрім того наростити експорт продовольства на світовий ринок. Він також відзначив високу кваліфікацію мешканців сільської місцевості, але, разом з тим, подальша автоматизація процесів сільськогосподарського виробництва призведе до зменшення потреби в робочій силі та як наслідок зростання безробіття.
  Поряд із цим, обговорювались питання порушення логістичних шляхів, розробки конкретних кроків щодо трансформації національних систем виробництва та споживання продовольчої продукції з урахуванням цілей сталого розвитку ІІІ тисячоліття.

 

Олександр Лабенко
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook