Успішне проведення XV Науково-практичного семінару з міжнародною участю "Вдосконалення харчування для здоров'я та довголіття людини" на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК
8 червня відбувся науково-практичний семінар з міжнародною участю на тему «Вдосконалення харчування для здоров'я та довголіття людини» організований Національним університетом біоресурсів і природокористування України (НУБіП) та Асоціаціацією дієтологів України.
З вітальним словом виступив ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, академік Національної академії педагогічних наук України та Національної академії аграрних наук України, доктор педагогічних наук, професор Cтаніслав Миколайович Ніколаєнко, який наголосив про проблеми зі здоров`ям нації пов`язані з недостатньо збалансованим харчуванням і що вирішенням цієї проблеми займаються в НУБіП — на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК за спеціальністю 229 — «Громадське здоров’я».
Про НУБіП України, факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК і осоливості навчання на магістерській програмі "Нутриціологія" виступила декан факультету, академік Академії наук вищої освіти України, професор кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Лариса Баль-Прилипко, Президент Асоціації дієтологів України, професор кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Олег Швець та доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Олександр Мартинчук.
Презентаційний матеріал виступу Олега Швеця, Лариси Вацлавівни та Олександра Мартинчука
На конференції взяли участь понад 2000 учасників, які заслухали 18 доповідей науковців у наступних секціях:
- «Освітні можливості у дієтології та нутриціології»;
- «Харчування, дієтична саплементація та інші можливості впливу на порушення метаболізму»;
- «Нові наукові дані та практичні можливості саплементації вітаміну D»;
- «Дієта та дієтична саплементація до зачаття, під час вагітності та грудного вигодовування»;
- «Еволюція наукових знань щодо впливу мікробіому на здоров’я та їхня трансляція у клінічну практику»;
- «Надмірна вага та ожиріння – важливі питання комплексної допомоги пацієнтам»;
- «Нутритивна підтримка пацієнтів з ризиком недостатності харчування»;
- «Харчування та дієтотерапія при захворюваннях органів травлення».
Фахівцями факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК були представлені доповіді: професором Олегом Швецем «Дієтична саплементація для вагітних: обґрунтування та персоніфікація призначення», «Що ми можемо зробити для здоровішої мікробіоти і чого варто очікувати взамін?», «Орторексія: Інстаграм – асоційований розлад харчової поведінки», «Як запобігти погіршенню нутритивного статусу пацієнта з хронічним панкреатитом» та Олександром Мартинчуком «Холестерин: Можливості корекції за допомогою дієти та дієтичної саплементації». «Триває еволюція наукових знань про особливості нового патогена та пошук ефективних способів попередження хвороби та лікування пацієнтів. За відсутності великих та тривалих досліджень впливу моделей харчування та окремих харчових речовин на ризик перебігу хвороби, спеціалісти у галузі харчування пропонують використовувати наявну інформацію щодо ролі дієти в оптимізації імунної відповіді загалом та можливості викорисатння вітамінної підтримки за умов вірусних інфекцій» - наголосив у своїй доповіді Олег Швець.
У підсумку варто наголосити на тому, що здорове харчування, хоча й не дає стовідсоткової гарантії від інфікування вірусами, але робить його ймовірність у декілька разів менше, а перебіг вірусного захворювання легшим та менш тривалим», - зазначає Олександр Мартинчук.
Підсумовуючи результати роботи конференції, можна сказати, що проведення таких Міжнародних науково-технічних конференцій на користь як викладачам, які обмінюються між собою досвідом роботи, так і здобувачам вищої освіти, які поповнюють свій багаж знань важливою науковою інформацією та мають змогу зустрітися з визначними науковцями і отримати великий досвід.
Наталія Голембовська,
в.о. завідувача кафедри технології м'ясних,
рибних та морепродуктів