Гуманітарії поглиблюють співпрацю з Міжнародним агентством професійних кваліфікацій

17 червня 2023 року
Інтеграція українською системи вищої освіти до Європейського освітнього простору передбачає системну роботу у сфері узгодження та взаємовизнання результатів навчання, зокрема у сфері неформальної та інформальної освіти. В Україні із 2019 року функціонує Національне агентство кваліфікацій, яке акредитує кваліфікаційні центри, де можна підтвердити професійну кваліфікацію, здобуту як у системі формальної, так і неформальної освіти та інформального навчання.
За підтримки ректора університету академіка Станіслава Ніколаєнка та проректора Василя Шинкарука гуманітарно-педагогічним факультетом налагоджено співпрацю із Міжнародним агентством професійних кваліфікацій. У структурі даної агенції  функціонують два сертифіковані Національним агентством кваліфікацій центри, зокрема: Кваліфікаційний центр у сфері соціальної роботи (здійснює підтвердження професійної кваліфікації «Соціальний працівник» (2446.2); «Фахівець із соціальної роботи» (2446.2); «Фахівець із раннього втручання» (2446.2) та Кваліфікаційний центр у сфері психології (здійснює підтвердження професійної кваліфікації – Практичний психолог (соціальна сфера) (2445.2)).
У рамках співпраці із Міжнародним агентством професійних кваліфікацій деканом гуманітарно-педагогічного факультету Інною Савицькою організовано зустріч із директоратом агентства та науково-педагогічними працівниками й здобувачами спеціальності «Соціальна робота» та «Психологія».
Директорка Кваліфікаційного центру Олена Давидюк ознайомила із процедурою присвоєння професійної кваліфікації у Центрі.
 
Ґрунтовну і цікаву доповідь озвучив Володимир Ковтунець, який обґрунтував розширення можливостей для працевлаштування на ринку праці власників сертифікатів про присвоєння або підтвердження професійної кваліфікації.  У цьому контексті йшлося також про специфіку оцінювання професійних знань шляхом тестування, про оцінювання умінь використовувати професійні знання у практичній діяльності.
У подальшому спілкуванні з науковцями та здобувачами НУБіП наші поважні гості відповіли на численні питання щодо особливостей легітимізації професійних освітніх кваліфікацій; щодо сутності й структури професійного стандарту. Цікавим і переконливим був дискурс щодо співставлення національної рамки кваліфікацій з Європейською рамкою кваліфікацій для навчання упродовж життя. При цьому було наголошено на актуальній міждисциплінарності у професійній кваліфікації – як атрибуті сучасного професіоналізму.
Завідувач кафедри психології Ірина Мартинюк цікавилася процедурою відбору експертів, механізмом проведення процедури присвоєння професійної кваліфікації практичного психолога. Завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації Ірина Сопівник поставила нагальне й слушне питання про можливість сертифікації соціального менеджера, що було сприйнято як продуктивна перспектива для подальшої діяльності Кваліфікаційного центру.
 
 
Учасники зустрічі вдячні як гостям-доповідачам, так і керівництву університету й гуманітарно-педагогічного факультету за можливість долучитись до розмови і отримати ґрунтовні відповіді на запитання щодо підтвердження та присвоєння професійної кваліфікації.
                             
Доцент кафедри соціальної роботи та реабілітації Людмила ЧЕКАЛЬ
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook