Відкриття навчальної лабораторії «Якості м’яса» на факультеті тваринництва та водних біоресурсів з нагоди 125-річчя НУБіП України та 175-річчя родоначальника галузі тваринництва професора М.П. Чирвінського

27 травня 2023 року

      Протягом багатьох років у Національному університеті біоресурсів і природокористування України у переддень визначних подій ввели в дію створені заново або модернізовані навчальні, навчально-наукові, навчально-науково-виробничі лабораторії. У продовження виконання Програми «Голосіївська ініціатива – 2025» та розвитку наукового потенціалу університету, 24 травня 2023 року на кафедрі технологій виробництва молока та м’яса проректор науково-педагогічної, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук, декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Руслан Кононенко та завідувач кафедри Анатолій Угнівенко відкрили реконструйовану і оновлену навчальну лабораторію «Якості м’яса».

      Її відкриття присвятили 125-річчю Національного університету біоресурсів і природокористування України та 175-річчю від дня народження професора М.П. Чирвінського – основоположника зоотехнічної науки і теорії індивідуального розвитку сільськогосподарських тварин.

      Головними завданнями лабораторії «Якості м’яса» є об’єднання зусиль викладачів, наукових працівників, науково-технічного персоналу, аспірантів та студентів для виконання навчальної роботи з підготовки фахівців, проведення наукових досліджень і впровадження їх розробок та передового досвіду з визначення якісних показників м’яса у виробництво. У зазначеній лабораторії передбачають проводити лабораторні роботи для фахівців ОС «Бакалавр», «Магістр» та доктор філософії із дисциплін «Технологія продуктів забою», «Технологія виробництва молока і яловичини», «Директиви ЄС та стандарти у тваринництві», «Переробка продукції тваринного походження», «Управління виробництвом і переробкою продукції тваринництва», «Управління продуктивністю великої рогатої худоби» та «Виробництво екологічно безпечної продукції скотарства». У честь видатного вченого М.П. Чирвінського на кафедрі функціонує науковий гурток «Онтогенез сільськогосподарських тварин», підсумкове засідання якого приурочили до цієї події.

 

      Лабораторія є структурною одиницею університету. Вона забезпечена сучасною матеріально-технічною базою для визначення хімічного складу м’яса, його свіжості та технологічних і дегустаційних властивостей. Для проведення досліджень використовують такі прилади як вологомір, люміноскоп «Еней» для визначення свіжості м’яса, рН-метри, термостати, стерилізатор, муфельна піч, дистилятор. Родзинкою лабораторії є УЗД апарат з програмним забезпеченням для визначення площі м’язового вічка і товщини підшкірного жиру у тварин відповідно до стандарту Європейського Союзу EUROP, який придбала компанія «Каргіл» (ОАЕ) за сприяння випускника нашого факультету Івана Кисельова. Ультразвук у скотарстві застосовують у розвинених країнах, у тому числі США та Австралії, для визначення за життя якісних ознак яловичини з метою оптимізації віку реалізації тварин для забою на м’ясо.

     За допомогу в оновленні лабораторії висловлюємо щиру подяку керівництву університету, факультету, раді роботодавців, випускникам, співробітникам, студентам, керівникам структурних підрозділів університету та тваринницьких господарств. Окрема подяка громадянину Кіпру Андреасу Марангосу, який закінчив зооінженерний факультет у 1974 році і працюючи тривалий час у державних структурах своєї країни одночасно представляв її у Європарламенті.

    Окрім того, спонсорську допомогу надавали українські підприємці Олександр Колісник, Катерина Луценко, Володимир Ананьєв, брати Сергій та Юрій Петренки і багато інших.

Іван ЧУМАЧЕНКО,
доцент кафедри технологій виробництва
молока та м’яса


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook