Досліджували поле…

2 червня 2023 року

Займаючись рентабельним виробництвом та вирощуванням сільськогосподарських культур, не знаючи, в якому стані ґрунт, що обробляється не можливо. Єдине правильне рішення — оцінити якість ґрунту за допомогою аналізу.  

Агрохімічний аналіз ґрунту проводиться з метою визначення ступеня забезпеченості ґрунту основними елементами мінерального живлення та дозволяє отримати інформацію про його хімічний, фізичний та біологічний стан.

Студенти агрономічного відділення ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» групи АГ-21, під час проходження навчальної практики з «Агрохімії» проводили агрохімічний аналіз ґрунту. Керівники практики, Наталія Бабіля та Надія Кнап, обрали для аналізу зразок ґрунту з  території виноградника колекційно-демонстраційного поля коледжу, щоб зрозуміти, що обмежує урожайність поля і як виправити ситуацію.

Перед початком лабораторно-практичної роботи студентам провели інструктаж з техніки безпеки при використанні діючих речовин та препаратів.

Для використання аналізатора ґрунту, студенти підготували спочатку екстракт ґрунту (зразок для тестування) отриманий після відстоювання у розчині та фільтрації, з якого потім проводили наступні аналізи ґрунту та визначили:

Тест на рН  ґрунтового розчину

Процес роботи: у відфільтрований екстракт ґрунту в стаканчику занурили на 2 секунди лакмусовий папір з двома смужками, через дві хвилини порівняли колір смужки з кольоровою шкалою.

Отриманий результат: рН ґрунту становить 7,1 тобто нейтральний.

Проведення тесту на азот

Процес роботи: Налили у пробірку (з червоною кришечкою) дистильовану воду зі шприца рівно по середню відмітку, долили екстракт ґрунту до верхньої відмітки, швидко закрили пробкою і ретельно струсили пробірку.  Через 5 хвилин порівняли колір пробірки, прикладеної до білого фону із кольоровою шкалою.

Отриманий результат: N1 – дефіцит, тобто потрібно вносити добрива зі вмістом азоту.

Проведення тесту на фосфор

Процес роботи: Налили у пробірку (із синьою кришкою) екстракт ґрунту до верхньої відмітки, закрили пробірку та ретельно струсили. Знову відкрили пробірку, висипали в неї зміст додаткового флакона,  закрили пробірку та ретельно струсили. Через 20 хвилин порівняли колір пробірки, прикладеної до відповідного кольору зі шкалою.

Отриманий результат: P2- норма.

Проведення тесту на калій

Процес роботи: Налили в пробірку(з білою кришкою) екстракт ґрунту до верхньої відмітки, закрили пробкою та ретельно струсили пробірку, намагаючись розчинити реагенти. Через 2 хвилини приклали пробірку до чорно білої шкали.

Отриманий результат: К1 – дефіцит, це означає що ґрунт збіднений калієм та варто вносити в нього калійні добрива.

Отримання та використання точної інформації на основі лабораторних аналізів є базовим для прийняття багатьох рішень у агровиробництві, що дозволяє планувати точну, своєчасну та, найважливіше, екологічно відповідальну програму внесення добрив. Розуміння особливостей ґрунту і знання усіх цих показників допоможе правильно підібрати технологію вирощування культур і не мати проблем з добривами і хімією.

P.S. «Поки кожен буде вирощувати свій урожай, ми будемо продовжувати допомагати його покращувати».

 

 

Викладачі агрономічних дисциплін

Наталія Бабіля

Надія Кнап


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook