Розумне ягідництво: майбутнє поруч

2 червня 2023 року

Викладачі кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка відвідали сучасне господарство з вирощування лохини, де ознайомились з високотехнологічним рівнем виробництва ягід та окреслили перспективи співпраці в майбутньому

Ягода з присмаком грошей – так часто називають лохину потенційні інвестори, намагаючись швидко примножити зароблені в інших сферах діяльності капітали. Поміж інших ягідних культур лохина вигідно відрізняється доброю лежкістю, високими смаковими і корисними для здоров’я людини властивостями. Попит і ціна на ягоди лохини є стабільно високими як на українському, так і на зовнішніх ринках.


ТОВ Нікдарія (торгівельна марка iBerry) є одним з найіноваційніших виробництв лохини в Україні. Господарство знаходиться за 70 км від Києва в с. Раковичі, Радомишльського н-ну, що на Житомирщині. Крім лохини, яка є основною культурою і займає близько 120 га, тут вирощуються жимолость, спаржа і цукрова кукурудза.


Директор зі стратегії і розвитку Євген Харлан розповів про історію підриємства, яке працює з 2017 р., про особливості грунтів, які дуже бідні і зовні схожі на пляжний пісок, про проблеми з поливною водою, а, головне, з належним рівнем підготовки фахівців.


Відразу кидається у вічі європейський стиль організації території і приміщень, акуратний, не захаращений. Умови праці на підприємстві визначаються міжнародним сертифікатом GRASP, тож проблем із постійними та сезонними робітниками в господарстві не існує.


Нам показали зрошувальний комплекс: накопичувальну водойму, фертигаційну та фільтраційну системи. Рівень автоматизації поливу і живлення рослин викликає подив і захоплення! З метою максимально ощадливого використання води, агроном може коригувати параметри зі свого смартфона, спираючись на показники зондів контролю вологості грунту, PH, ЕС…
Відвідали пакувальний цех, оснащений сучасною сортувальною лінією, на якій ягоди аналізуються за 9 параметрами (розмір, щільність, колір, стиглість…), а також холодильники, в т.ч. для швидкого охолодження продукції з поля.
Побачили різновікові насадження лохини, більшість сортів якої якраз квітували. Окремі з них, які мають довгі стебла, вирощуються на шпалері. Головний агроном Юрій поділився секретами формування кущів та оптимізації догляду за ними.
Продукцію ТМ iBerry вже добре знають в Євросоюзі і арабських країнах, хоч у 2022 р. через зруйновану війною логістику більшість ягід було реалізовано на внутрішньому ринку.


Крім лохини в господарстві вирощують нішеві культури: жимолость їстівну, спаржу, цукрову кукурудзу. Було цікаво побачили плантацію жимолості, ознайомитись з її сортами і навіть спробувати перші ягоди.

 

  

(Відео надав проф.  Володимир Меженський)

На етапі обговорення викладачі кафедри почули багато ідей і пропозицій для подальшої співпраці: можливість використання насаджень господарства як практичної і експериментальної бази, застосування дронів для діагностики стану та обприскування рослин, випробування нових культур і сортів… 

Наталка Шевчук
Доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка


 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook