Гостьова лекція доктора економічних наук, професора Юрія КЛАПКІВА для магістрів-фінансистів у межах дисципліни "Страховий менеджмент" на тему "РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ СТРАХОВИКА"

22 травня 2023 року
  18 травня 2023 року відбулася відкрита лекція в Навчально-науковому інституті економіки та бізнесу Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Зустріч була присвячена актуальному та важливому як в науковому, так і практичному аспекті питанню ризиків та непевності. Професор кафедри фінансів, обліку та банківської справи, доктор економічних наук Клапків Юрій Михайлович продемонстрував високий рівень професіоналізму та поділився напрацюваннями і дослідженнями на тему «РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ СТРАХОВИКА» у межах дисципліни «Страховий менеджмент» для здобувачів вищої освіти другого рівня (магістр) спеціальності “Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок”.

  Серед учасників заходу були присутні не лише здобувачі вищої освіти, а й викладачі з різних університетів України: проректор з науково-педагогічної роботи Жучок Анатолій Володимирович, вчений секретар Карлова Надія Миколаївна, завідувачка відділу управління якістю освітньої діяльності Кравченко Маргарита Віталіївна, директор Навчально-наукового інституту економіки та бізнесу Хмель Валерій Петрович та його заступниця Бойко Олена Володимирівна, в.о. завідувача кафедри фінансів, обліку та банківської справи Тринчук Віктор Вікторович, професор Рязанова Наталія Олексіївна та доценти Рубежанська Вікторія Олегівна й Мальцева Вікторія Володимирівна з Луганського національного університету імені Тараса Шевченка; завідувачка кафедри банківської справи та страхування Костюк Вікторія Анатоліївна з Національного університету біоресурсів та природокористування України; завідувачка кафедри фінансів, банківської справи та страхування Драган Оксана Олександрівна з Білоцерківського національного аграрного університету.

  Приступаючи до викладення інформації, лектор професійно привернув увагу аудиторії, акцентуючись на найбільш суттєвих моментах та поняттях притаманних життю та діяльності «ризику та невизначеності». Порядок викладення матеріалу був логічним, відслідковувалась еволюція економічної думки ілюстрована напрацюваннями лауреатів Нобелівської премії з економіки, а темп викладення – сприяв розумінню та засвоєнню матеріалу.

 
  Під час лекції було розглянуто питання економічної природу ризику та економіки невизначеності, «суб’єктивної» імовірності появи випадкових подій та «об’єктивної» частотливості за Kеннетом Ерроу. Поняття асиметрії інформації було розглянуто на основі напрацювань лауреатів нобелівської премії з 2001 року (Джон Акерлоф, Майкл Спенс і Джозеф Стігліц), виокремивши моральний ризик (хазард) на основі напрацювань Джозефа Стігліца щодо спокуси зловживання.
  Доповнюючи поняття асиметрії інформації у страхуванні, лектор розвиваючи еволюцію наукової думки та кращих її досягнень в сфері економіки репрезентував напрацювання Р. Талера де предметом досліджень була економічна поведінку суб’єктів на ринку, і на цій основі розроблена теорія «розумових рахунків» (Нобелівська премія з економіки 2017 року).

 
  Зацікавили учасників лекції пояснення концепцій прийнятного ризику, ризик-апетиту та толерантність до ризику, через поняття франшизи у страхуванні на прикладі страхової послуги Автокаско, а також Міжнародні стандарти управління ризиками зокрема ISO 31000:2018.
  На високому науковому і навчально-методичному рівні відбулася лекція та одержала схвальні відгуки. Присутні відмітили жваву і цікаву подачу лекційного матеріалу та уміле володіння матеріалом, стилістично правильне мовлення лектора, здатність заінтересовувати та активізувати роботу аудиторії.
  Щиро вдячні здобувачам вищої освіти та колегам за участь у заході кафедрі фінансів, обліку та банківської справи Навчально-наукового інституту економіки та бізнесу Луганського національного університету імені Тараса Шевченка
 
доцент кафедри банківської справи та страхування
Лідія АВРАМЧУК

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook