Робота студентів факультету харчових технологій в науковому гуртку "Процеси навколо нас": результати у виступах на Міжнародній науково-практичній конференції
Робота студентів факультету харчових технологій в науковому гуртку "Процеси навколо нас": результати у виступах на Міжнародній науково-практичній конференції
30 травня 2023 року
НУБіП України
Після першого року вивчення фундаментальних наук студенти задумуються над тим, що б таке цікаве їм придумати, що можна було б використати при вивченні спецдисциплін і загалом залишити після себе щось корисне і приємне. Тому багатьом зі студентів спеціальності 181 «Харчові технології» на 2 курсі кортить записатися в науковий гурток "Процеси навколо нас", де вони мають змогу на повну пройти чи не першу смугу перешкод до вершин наукових висот.
Кафедра процесів і обладнання переробки продукції АПК завжди радо зустрічає таких амбітних і цілеспрямованих студентів спеціальності 181 "Харчові технології". А потім з гордістю передає цих студентів на випускову кафедру технології м'яса, риби та морепродуктів. Наукова робота на перший погляд проста, проте потребує обізнаності в області, в якій проводяться дослідження. Тому насамперед необхідно ознайомитися з найсучаснішими науковими розробками, і для цього стає в нагоді бібліотечний фонд університету та пошукові роботи в наукових журналах, які можна без великих зусиль знайти в інтернеті. Ну а потім прискіплива робота в лабораторіях факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Так, цього року шестеро гуртківців за результатами своєї роботи доповіли на секційному засіданні 3 «Роль тваринництва, ветеринарної медицини та харчових технологій в умовах війни та вирішенні завдань Плану відродження України» Міжнародної науково-практичної конференції «Продовольча та екологічна безпека в умовах війни та повоєнної відбудови: виклики для України і світу».
Робота Микити Ніколаєнка, студента 1 курсу скороченого терміну навчання, що присвячена дослідженню процесів подрібнення та просіювання зернових культур, викликала жвавий інтерес та дискусію, адже борошномельно-круп'яна промисловість одна з найбільших галузей харчової промисловості, яка переробляє зерно на борошно і крупи, що є чи не основою харчування більшості населення не тільки України. Своїми дослідженнями Микита довів, що не для всіх видів сировини можна використовувати однаковий технологічний режим здійснюється вищенаведених процесів і показав за допомогою діаграм яка кількість сировини при просіюванні стає борошном, а яка частина залишається в крупці.
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_1.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_2.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_3.jpg)
Як збільшити вихід бурякового соку, застосовуючи попередню теплову обробку, який можна використовувати людям при різних захворюваннях займався Максим Бойко, студент 2 курсу факультету харчових технологій. Він навів експериментальні дані, що підтверджують збільшення виходу соку при попередньому заморожуванню сировини при майже незмінній органолептичних оцінці соку.
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_4.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_5.jpg)
Питанню зменшення часу для проведення процесу сушіння яблук присвятила свою роботу студентка Марія Батіг. Знаючи, що велика кількість яблук псується в осінній період часу, ця тема стала актуальною для молодої дівчини, якій хочеться при незначних змінах у висушеній сировині отримати продукт високої якості.
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_6.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_7.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_8.jpg)
Про лінію отримання кукурудзяних пластівців для сніданку доповіла Марина Борщ, теж студентка 2 курсу. Вона навела дані про корисні властивості споживання такої продукції на сніданок та лінію по переробці кукурудзи на пластівці з використанням різних механічних, гідромеханічних та теплових процесів. Дві перших групи процесів вже вивчено завдяки дисципліні "Процеси і апарати харчових виробництв" і тому їй неважко було опрацьовувати матеріал, наводити приклади переваги і можливості екструдерів для отримання пластівців, обчислювати коефіцієнти енергоємкості технологічного обладнання тощо. А після закінчення виступу Марина швиденько зібрала речі і бігом на змагання з шахів. Ось такі у нас студенти! Можна тільки порадіти за них.
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_9.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_10.jpg)
Ще один студент Богдан Мєдвєдєв доніс до аудиторії інформацію про технологічне обладнання фірми Schroter, за допомою якого можна сушити, коптити м'ясні та рибні делікатеси, здійснювати заморожування, очищувати повітря і ще багато чого, щоб отримувати харчові продукти високої якості. Увага до присутніх була також зосереджена на можливості використовувати дане обладнання під час виконання бакалаврських дипломних проектів.
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_11.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_12.jpg)
Простий хлопець Володимир Типило, який вдало поєднує навчальний процес, наукову роботу та виконує обов'язки голови студентської організації факультету, з великим ентузіазмом виконав наукову роботу з розрахунками товщини теплової ізоляції різних теплоізоляційних матеріалів, змінюючи при цьому ряд температурних параметрів. Висновок, зроблений ним під час виступу, один - обов'язкова теплова ізоляція будь-якого теплового обладнання для зменшення впливу на клімат планети, але при цьому враховують який саме теплоізоляційний матеріал вибирати і яка температура навколишнього середовища, на поверхні ізоляції та всередині теплового апарата є. Всі ці показники впливають на товщину і відповідно витрати теплоізоляційного матеріалу.
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_13.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_14.jpg)
Тож роботи різноманітні, викликали зацікавленість у вигляді запитань та відповідей. За що були винагороджені дипломами трьох ступенів. А ще світлини на згадку про таке перше позитивне та добре враження від закінченої роботи. Тому без перебільшення можна назвати цих студентів початківцями науки. Не зупинятися на досягнутому, а все вище і вище підніматися сходинками до наукових вершин - таке ось побажання для нашої талановитої молоді. Працюйте, і у вас все вийде! Борітеся, і все поборите!
![](/sites/default/files/u253/2023_05_30_15.jpg)
Марія Жеплінська
Доцент кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК