125 років НУБіП України – 125 кілограмів морозива для колективу від Ради роботодавців факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

24 травня 2023 року

 «Охолоджене щастя», «зимова казка», «молочна радість», «крижана пристрасть», «снігове молоко» і навіть «прохолодний антидепресант» – це морозиво!

     Напевно, немає на світі такої людини, яка б не любила морозиво. Полуничне або шоколадне, з фісташками або шматочками фруктів ... В наш час існують не десятки, а сотні різновидів ласощів.

    Напередодні святкування 125 річчя улюбленого НУБіП України, члени Ради роботодавців факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, зокрема члени Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти», подарували «солодкі» подарунки для студентів та викладачів – улюблене всіма, Морозиво.

   Про історію створення такого харчового продукту, розповіла декан факультету Лариса Баль-Прилипко: «Морозиво не тільки смачна, але також цікава тема. Ми розповімо вам історії про улюблений десерт, які ви не знали. Якщо вірити історикам, морозиво з'явилося понад 5000 років тому. Ще в 3000 році до нашої ери в Китаї ласували десертом зі снігу та льоду, змішаних з шматочками апельсинів, лимонів і зернятками граната. Рецепти і способи зберігання цих ласощів були розкриті в XI столітті до нашої ери в книзі «Ши-кінг».

    Першою назвою ескімо було екзотичне «ескімо-пай» ( «пиріжок ескімоса»). Ескімо - перше в світі морозиво в шоколаді. Його винахідник, Крістіан Нельсон, возив ласощі по містах. Він придумав цікавий маркетинговий хід: не тільки переконував спробувати крижаний «пиріжок», а й показував фільм про ескімосів.

     Найулюбленішим у всьому світі сортом морозива є вершкове, друге місце займає шоколадне, третє – фруктове.

    Найбільший в світі торт з морозива зробили в Пекіні. Ширина гігантського ласощі становила всього три метри, зате вага – 8 тонн. Воно було приготовлено з приводу виходу дитячої вистави «Гора морозива», в рекламній акції якого брали участь навіть живі ведмеді: їх запустили на вершину крижаного торта.

    Влітку кожні 3 секунди у всьому світі продається порція холодних ласощів.

 

    У США щорічно споживається, в середньому перерахунку на кожного американця, близько 20 кілограмів морозива в рік.

  Венесуельська кав'ярня-морозиво «Coromoto» пропонує своїм відвідувачам найбільшу кількість сортів крижаної ласощі в світі – 709. Там можна спробувати такі екзотичні десерти, як, наприклад, вафельна трубочка з тунцем, морозиво з цибулею, свинячими шкварками, пивом, морквою, помідорами, креветками, спагетті. Якщо ці екстремальні смаки вас не вразять, можете замовити морозиво з гострим перцем чилі.

 

   Найдорожче морозиво в світі продається в нью-йоркському ресторані «Serendipity». Ласощі виготовлено за таїтянським унікальним рецептам, наповнені мадагаскарською ваніллю, покриті тонким їстівним аркушем золота і найдорожчим в світі шоколадом. На додачу ви можете отримати екзотичні фрукти, доставлені з Парижа, драже, виготовлені кондитерами з золота, трюфелі і марципанові вишеньки. «В комплекті» з морозивом отримаєте золоту ложечку, інкрустовану діамантами, яку, з'ївши десерт, ви зможете забрати з собою. Уявляєте, скільки коштує такий бенкет?                

    Всі учасники освітнього процесу із задоволенням ласували морозиво та висловлюють щиру вдячність президенту Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Бартковському Ігорю Іллічу, українським виробникам морозива, зокрема АТ «Житомирський маслозавод», ПОГ АПВТ «Фірма Ласка», ТОВ «Хладопром», ТОВ «Ласунка» за плідну співпрацю з факультетом харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України.

СЛАВА УКРАЇНІ!

ГЕРОЯМ СЛАВА!

ХВАЛА СЛАВЕТНОМУ НУБІП УКРАЇНИ!

 Лариса Баль-Прилипко,
декан факультету харчових технологій
та управління якістю продукції АПК

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook