Профорієнтаційна робота кафедри управління та освітніх технологій з педагогічним колективом еколого-природничого ліцею № 116 м. Києва

20 травня 2023 року

Одним із найважливіших кроків у житті є вибір професії. Вдалий вибір професії - це запорука вашої впевненості, одна з головних складових людського щастя, це усвідомлення власної цінності в соціумі. Адже робити, те що тебе цікавить, приносить радість, – одна з важливих умов повноцінного життя.

Професія  визначає і соціальний статус, і затребуваність у житті, і навіть рівень матеріального добробуту. Тому так важливо подбати про те, щоб отримати максимум  інформації  про майбутню професію, яка не має виявитися неповною чи однобічною, що може призвести до серйозних помилок і розчарувань. Щоб точно знати, чим займатиметься представник тієї чи іншої професії треба розібратися в її сутності, змісті та вимогах, що ставляться до тих чи інших фахівців.

Детально про це вам можуть розповісти досвідчені представники обраної професії,які можуть розповісти цікаві подробиці з робочого життя, найскладніші моменти та особливості праці. З цією метою викладачі і керівники закладів вищої освіти, відомі українські вчені та викладачі проводять зустрічі з педагогічними колективами шкіл, гімназій та ліцеїв, намагаючись залучити на навчання найбільш підготовлених учнів і педагогів.

Вже стали традиційними зустрічі викладачів кафедри управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету з педагогічними колективами коледжів і закладів загальної середньої освіти присвячені профорієнтаційній роботі, які завжди відбуваються в теплій, дружній атмосфері. Не стала виключенням і зустріч, що відбулась 17 травня цього року, присвячена профорієнтації педагогів еколого-природничого ліцею № 116, м. Києва, в якій брали участь завідувач кафедри управління та освітніх технологій професор Сергій Кубіцький і доцент кафедри Василь Базелюк, а також керівник ліцею Таміла Авраменко та педагоги ліцею. Представники НУБіП України розповіли педагогам і керівникам ліцею про освітні програми кафедри «Управління персоналом» і «Управління навчальним закладом», про можливості педагогів удосконалити власну професійну діяльність, або взагалі перекваліфікуватись, обравши одну із освітніх програм.

Життя складне і разом з тим цікаве, вже всім відомо, що не можна навчитися один раз на все життя, що зміни у житті, нові виклики та бажання, змушують людей змінювати обрану в молодості професію, у багатьох виникає бажання стати керівником закладу чи установи, і вони відчувають в собі достатньо сил, енергії та досвіду для того, щоб реалізувати свої здібності і вміння  на більш високій посаді.  Особистість керівника формується під впливом об’єктивних умов та виховної роботи соціальних інститутів (макросередовище), а також під впливом її безпосереднього оточення, особистих контактів, що становлять соціальне мікросередовище людини, а головним чином у спеціалізованому навчанні та спеціально організованій практичній діяльності.

Якщо ви вже готові до оволодіння професією керівника, то наш університет, гуманітарно-педагогічний факультет, високоосвічений колектив кафедри управління та освітніх технологій має всі можливості допомогти кожному бажаючому стати керівником-професіоналом, керівником-лідером, спроможним очолити сучасний закладу загальної середньої освіти, професійно-педагогічний коледж, або навіть створити і очолити власний приватний закладу освіти.

Сучасний керівник закладу освіти – це освітній менеджер, формальний і неформальний лідер, який вміє вести ділові переговори та готувати презентації, розуміється на психології управління та конфліктології, вміє раціонально розподіляти час, знає тонкощі протоколу та ділового етикету, мислить глобально, а діє локально, має високий рівень емоційного інтелекту та стресостійкості.

За справжнім лідером хочеться йти, адже він уміє надихати. Талановиті керівники вміють ефективно делегувати повноваження, не втручатися в рутинні процеси та не прагнуть контролювати кожен крок. Адже пам’ятають, що надмірний контроль шкідливий не менше, ніж його повна відсутність.

Кожен з нас у свій час вставав перед проблемою вибору професії: ким бути? Допомога професіоналів у виборі професії, як і в будь-якій іншій справі, завжди незамінна.

Педагоги які вже мають певний професійний досвід, обирають професію керівника завжди з повним усвідомленням того, що вони робитимуть по завершені навчання. Саме такі здобувачі є бажаними здобувачами вищої управлінської освіти, саме вони зацікавлені у змінах як у своєму житті так і в житті суспільства, саме вони і будуть затребуваними фахівцями, яким належить змінювати українську освіту і економіку. Тому педагоги з інтересом слухали представників кафедри управління та освітніх технологій, ставили запитання і брали участь в обговоренні освітянських і управлінських проблем. Тож будемо сподіватися на те, що профорієнтаційна робота кафедри принесе користь всім, і педагогам, і кафедрі, і Україні. А молоді, амбітні педагоги доєднаються великої і славної когорти професійних  управлінців.

Василь Базелюк,
доцент кафедри управління та освітніх технологій

 
 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook