18 травня – День науки в Україні

18 травня 2024 року

Шановні колеги!
Прийміть найщиріші вітання з нагоди Дня науки!  

 Сьогодні, у День науки, звертаюся до вас з особливими словами вдячності та підтримки.
 Свято, яке започатковано з 1997 року, органічно увійшло в наше університетське життя, стало днем шанування людей інтелектуальної праці, діяльність яких є символом відданості Науці та Суспільству.

 Ми по праву пишаємося видатними вченими, які нині працюють в університеті та зробили суттєвий внесок у розвиток багатьох галузей науки: Валерій Кашпаров, Володимир Єрмоленко, Оксана Тонха, Микола Заблодський, Валерій Ушкалов, Володимир Булгаков, Микола Сахацький, Віталій Лисенко, Анатолій Діброва, Світлана Каленська, Сергій Зібцев, Лариса Баль-Прилипко, Геннадій Мартин, Артур Ліханов, Олена Глазунова, Роман Кулібаба, Геннадій Голуб та багато інших.  
 Молоді вчені гідно продовжують славні традиції своїх попередників, на яких ми дивимося з особливими сподіваннями: Олександр Сошенський, Євген Антіпов, Володимир Іллєнко, Людмила Тітова,  Олександра Троханяк та інші.
 У часи воєнних дій, коли наша країна переживає важке випробування, ваша наукова праця набуває особливого значення. Ваші дослідження, винаходи та наукові розробки стають необхідними інструментами для захисту нашої незалежності та безпеки: енергетика, раціональне природокористування, інженерія, профілактика і лікування найпоширеніших захворювань, інформаційні та комунікаційні технології, нові речовини і матеріали, екологія та біотехнологія, гуманітарні та суспільні науки. Ми створюємо правові, економічні і організаційні умови для активізації розвитку дослідницької діяльності, забезпечення оновлення матеріально-технічної бази, стимулювання розвитку провідних наукових шкіл і закріплення молодих талановитих кадрів у науці, підвищення соціального статусу науковців.

 Держава високо оцінила внесок наших науковців у розвиток науки і освіти та відмітила їх державними нагородами. Так, за останні 10 років було отримано дві Державні премії України у галузі науки і техніки, дві Премії Кабінету Міністрів України, молодими вченими університету було отримано понад 100 державних премій та грантів Президента України, премій і стипендій Кабінету Міністрів України, премій Національної та галузевих академій наук України.
 Університет входить у трійку закладів вищої освіти, які отримали найбільшу кількість кваліфікаційних оцінок А за результатами провадження наукової діяльності. За обсягами фінансування досліджень і розробок, патентною активністю, результатами конкурсних відборів наукових проєктів університет впевнено посідає провідні позиції у ТОП-переліку закладів вищої освіти України.

 За 10 років на виконання досліджень і розробок залучено 604 млн грн, з яких 239 млн грн – до спеціального фонду за рахунок виконання грантів, досліджень за замовленням бізнесу, надання наукових послуг.

 За результатами останніх 10 років було створено 54 сорти, гібриди і лінії сільськогосподарських культур, розроблено 989 нових елементів технологій та технологічних процесів, отримано 2643 патенти та свідоцтва на об'єкти права інтелектуальної власності (429 патентів на винаходи), укладено 56 ліцензійних договорів. Науковцями університету опубліковано 2344 монографії, 6085 статей у виданнях, що індексуються Scopus, Web of Science (відзнака Scopus Awards Ukraine 2017), та понад 24000 статей у наукових виданнях. За результатами досліджень впроваджено у виробництво понад 700 наукових розробок.

 Нині спільною працею ми здійснюємо важливі кроки у напрямку перемоги у війні. Ваші знання, досвід та вміння є важливими ресурсами, які сприяють зміцненню продовольчої та екологічної безпеки, обороноздатності країни та підтримці наших захисників на передовій.
 Дякую кожному з вас за працю та з нагоди Дня науки бажаю всім міцного здоров'я, натхнення та нових звершень! Хочу подякувати кожному, хто став на захист України. Ваша сила та наполегливість – неоціненний приклад для формування майбутнього нашої держави. Впевнений, що героїзм наших Збройних Сил, консолідація суспільства та науковий поступ у найближчому часі дозволять нам провадити свої дослідження, навчатися та навчати у мирній і безпечній Україні.
 Нехай ваша праця буде дорогоцінним внеском у національну безпеку та повоєнне процвітання України. Хай ваші зусилля допомагають забезпечити мир та стабільність на наших землях.

Щиро вітаю зі святом всіх наукових та науково-педагогічних працівників, аспірантів, магістрів, студентів нашого університету! Нових вам творчих успіхів, здобутків, нехай найвищі висоти науки завжди підкоряються вам!

Щастя, здоров’я, миру та злагоди!


 


 З найглибшою вдячністю та повагою –

ректор НУБіП України,                   Станіслав Ніколаєнко
академік НАПН та НААН України, 
доктор педагогічних наук,
професор

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook