ВІДЗНАЧАЄМО ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

19 травня 2023 року

 

18 травня 2023 року для українського народу є особливим у календарі, тому що в цей день ми відзначаємо День вишиванки – народне свято, яке дає можливість кожному свідомому громадянину утвердити свою національну та громадянську позицію, культурну освіченість та духовну свідомість. День вишиванки – це свято, що єднає українців, вкотре доводить, що українці – нація зі своєю культурою, славними традиціями і звичаями, зі своїми законами та світосприйняттям, зі своїми святинями та оберегами. 

Вишиванка – яскравий приклад і підтвердження цьому. Вона – одна з національних святинь, бо символізує і несе в собі духовне багатство,  високу мудрість і традиційний зв'язок багатьох поколінь, що не переривається віками.  Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як реліквію. Вона – символ здоров’я й краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові йвірності, адже вишита українська сорочка – це не просто одяг, це справжній оберіг!

З року в рік  Свято вишиванки стає дедалі більш популярним, сповнює наше життя яскравими фарбами, вірою та надією. Одягнувши святкове вбрання, ми відчуваємо піднесення, урочистість, єднання українських душ у всьому світі, гордість бути українцем. Саме такі відчуття переповнювали сьогодні серця студентів, викладачів і всіх працівників Мукачівського фахового коледжу, які разом з  чисельною українською спільнотою долучилися до кращих традицій святкувань Дня вишиванки.

Цьогоріч урочистість та святковість відчувалась як ніколи. Дрескодом дня була вишиванка, фоє коледжу зустрічало всіх різнобарвнимивишиваними рушниками, а читальна зала дивувала і милувала незвичайною виставкою-експозицією чудових витворів української вишивки талановитих мисткинь.  Хтось радів своїм новим вишитим обновкам, хтось одягнув улюблену вишиванку. Але всі були єдині у думці, що свято об’єднує всіх. Ці радісні моменти  відобразилася на світлині, яка стала віддзеркаленням духу єднання поколінь, ідеологій, поглядів та вподобань.

Незабутнім  стане   святкування  Дня вишиванки, що проводилось у читальній залі бібліотеки з ініціативи студентів відділення правознавства тавикладачів Магдалини Апшай і Наталії Крижанівської.

Захід«Вишиванка – духовна броня українців» вдало поєднав традиції минулого  і сучасного, приємне і корисне. Цікавими і пізнавальними були студентські проєкти про історію вишиванки, різноманітність барв на вишивці, трактування  символів та знаків, особливості закарпатської вишивки.

Сьогодні День вишиванки має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну ідентичність і боротися за неї, віддаючи найдорожче – життя.Особливу увагу було звернуто на бойову вишиванку, що немає аналогів у світі,  та вшановано воїнів, які виборюють свободу, незалежність, відстоюють національні традиції нашої держави. 

Глибоким змістом, емоційним, щирим, задушевним прочитанням поезіївразила присутніхКарина Вранець, студентка групи ПВ-28.

Розчулила авдиторію та додала яскравих емоцій лірична пісня у виконанні куратора та студентів групи ПВ-28.

Кульмінацією свята стало оголошення результатів фотоконкурсу «Вишиванка – твій генетичний код», у якому взяли участь студенти коледжу. Переможців конкурсу, а це – Іван Олексик  (ПВ-18) та Ніколетта Кеменяш (ПВ-28), та всіх присутніх привітав директор начального закладу Юрій Садварі. Юрій Юрійович подякував за організацію і проведення заходів з нагоди Дня вишиванки студентам, викладачам, працівникам бібліотеки, побажав усім здоров’я, мирного неба, єдності духу і думки, висловиввпевненість, що невдовзінаша Україна, здолавши підступного ворога, розквітне в усій красі – так, як сьогодні повсій планеті квітують наші вишиванки!

Сьогодні вишиванки стають більш популярними і модними.Тож носімо їх з гордістю,бо  це наша історія та культурне надбання. Нехай вишиванка надихає нас на нові досягнення для нашої країни, на перемогу!

Україна понад усе!

 

Аліса Чорі, 

викладач філологічних дисциплін 

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook