Вишиванка - ДНК моєї нації: флеш-моб студентів та викладачів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

18 травня 2023 року

Встає над світом щире сонце вранці,

І землю гріє променем ясним.

А я іду по території НУБіП у вишиванці.

Я – Українка. Я - горджуся цим!

      Вишиванка - це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу. А тому знати про існування такої події як День вишиванки повинен кожен українець, впевнено повчає як студентів, так і викладачів декан факультету Лариса Баль-Прилипко. 

      Українська вишиванка - не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне: вишиванка - це частина генетичного коду українця. 

     Зараз День вишиванки має особливий сенс - українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя.

      День вишиванки — міжнародне свято, метою якого є вберегти традицію носити національний одяг. Цього року його святкують 18 травня. Уперше його провели у 2006 році за ініціативи студентки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесі Воронюк. Тоді вишиті сорочки одягли десятки студентів та декілька викладачів. Відтоді День вишиванки набув всеукраїнської популярності. Сьогодні вшановують український етнічний одяг щороку в третій четвер травня. Будній день вибрали спеціально, щоби показати, що вишиванка — це частина буденного життя українців.                      

     Зараз, в умовах воєнного часу, в День вишиванки в Україні не проводяться марші та дефіле вишиванок, ярмарки, концерти чи інші масові заходи. Але долучитися до свята може будь-хто - потрібно просто надягти вишиванку або будь-який інший одяг з українською вишивкою. 

     Тому саме в цей день викладачі і студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК провели флеш-моб, дрес-кодом цього дня була вишиванка, і вся факультетська родина замайоріла різнобарвними візерунками української вишивки.

     

      В День вишиванки я повторюю собі: Я — українець! Дуже гордий з цього. Несу у світ традиції свої. Для себе в Бога не прошу нічого, Лиш миру на своїй землі! – впевнено стверджує доцент Микола Ніколаєнко.   

      Вітаємо з Днем Вишиванки! Бажаємо щастя і міцного здоров'я! Нехай рідна земля вас захищає, охороняє від усіх бід і неприємностей, а головне – надає сил, натхнення на нові досягнення. Бажаємо вам завжди залишатися сильними, міцними і чудовими!

      Не забуваймо наше коріння, пам’ятаймо наш рід та вдягаймо вишиванку у будні та на свято.

      Різнобарв'ям українських вишиванок сьогодні розквітнуть усі країни, де є українці, і де підтримують нашу країну в нелегкі часи. Вітаємо з днем вишиванки, друзі! Віримо ЗСУ і в те, що скоро зустрінемо у наших вишиванках найдорожче і найочікуваніше свято для кожного українця - День Перемоги!  

ОДЯГАЙТЕ ВИШИВАНКУ,

де б ви не були...

Щоб яскраві візерунки у світі цвіли.

Маками, калиною, колосками з поля...

ХАЙ НАМ, БРАТТЯ, УКРАЇНЦІ

УСМІХНЕТЬСЯ ДОЛЯ!

Наталія Голембовська,
в.о. завідувача кафедрою технології
мясних, рибних та морепродуктів

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook