Заняття на найсучаснішому тепличному комбінаті України для студентів агробіологічного факультету

16 травня 2023 року

10 і 12 травня в рамках дисципліни Технології закритого ґрунту  для студентів 2-курсу агробіологічного факультету були проведені виїзні заняття у «Комбінаті «Тепличний» (смт Калинівка Броварського району). Це найбільше та одне з найтехнологічніших тепличних господарств України. Сучасні теплиці, нове обладнання, створена хороша організація праці, розроблена система мотивації персоналу та працюють технологи, які добре знаються на процесі вирощування овочів.

 

Першочергово хочемо відмітити таку ланку організаційного процесу, як транспорт і дорога. Подорожували ми на дуже комфортних автобусах, тому година дороги пролетіла непомітно.

Прослухавши інструктаж з техніки безпеки, ми приступили безпосередньо до заняття. Тепличний комбінат вразив студентів площею теплиць, сучасним обладнанням, яке використовується  для вирощування овочів, також різноманітними новітнім  устаткуваннями для контролю мікрокліматичних параметрів у теплиці. На початку нам розповіли про історію підприємства, причини та наслідки призупинення роботи у перший рік війни та про її відновлення у 2023 році. 

   

Безпосередньо в теплицях ми побачили технологію вирощування індетермінантних помідорів, як кількість освітлення впливає на норми поливу та внесення добрив, про самі добрива, температурний режим та субстрат, у нашому випадку – це мінеральна вата, яка виготовляється з природного базальтової породи з додаванням певних речовин, які дозволяють її волокнам утримуватися на певній відстані один від одного.  Завдяки цьому, кубики і мати з мінеральної вати тримають форму протягом тривалого часу. За рахунок цього вологоємність, пористість і капілярні властивості вати значно поліпшуються, що дозволяє кореневій системі рослин вільно розвиватися. До того ж, мінеральна вата не містить бур'янів, патогенів і токсинів. Вона дуже легка, має нейтральний pH, швидко вбирає живильний розчин і забезпечує рівномірний розподіл води, кисню і поживних речовин. Ми дізналися про субстрати, полив, економіку теплиці, якість насіння гібридів, яке висівають на підприємстві, також цікаво було не лише почути про «Антрацитівські» теплиці та теплиці типу «Venlo», але і відвідати та порівняти їх. Також, ми отримали змогу побачити інженерну частину підприємства.

На занятті на діючому підприємстві ми дізналися про особливості роботи тепличного господарства та отримали поради з майбутнього працевлаштування у тепличній галузі. Також отримали вичерпні відповіді на питання, які нас цікавили. Приємно вразила привітність працівників, які із задоволенням  розповідали про технологію вирощування помідора, про проблеми, з якими стикнувся тепличний комбінат під час війни, а також поділилися власним досвідом стосовно роботи на підприємстві, з радістю запрошували бажаючих студентів на проходження виробничої практики.

Ми побачили, як застосування сучасних технологій та інновацій може змінити виробництво в майбутньому, та як ми, як студенти, можемо внести свій вклад у цей процес. Такі події нагадують нам, що навчання може бути захоплюючим та цікавим, та що ми можемо навчатися не лише в аудиторії, але й у реальному житті. Це все є дуже великим плюсом навчання у НУБіП. Такі події стимулюють нашу цікавість та допомагають нам розвиватися як професіоналам та як особистостям. Ми залишилися під приємним враженням від поїздки. Саме така практика дає змогу отримати цікавий досвід та знання, наштовхує студента на конкретний напрямок роботи у сфері аграрного бізнесу.

Отже, заняття на «Комбінаті «Тепличний» стали для нас дуже важливою подією, яка показала, наскільки навчання може бути захоплюючим та цікавим. Ми з нетерпінням чекаємо на наступну подібну можливість та маємо намір використати отримані знання та досвід у своїй майбутній професійній діяльності.

 

 

Володимир Мельник, Маргарита Шеремет,

Максим Саленко

студенти 2 курсу агробіологічного факультету

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook