Студенти економічного факультету зустрілися з фундатором наукової школи економічного аналізу, професором Савчуком Василем Кириловичем

11 травня 2023 року
     11 травня 2023 року на зустріч зі студентами економічного факультету, присвячену 125 річчю НУБіП України, завітав фундатор наукової школи економічного аналізу, заслужений працівник освіти України, відмінник освіти України, заслужений професор НУБіП України, доктор економічних наук, професор кафедри статистики та економічного аналізу, - Василь Кирилович Савчук.
     
     Василь Кирилович Савчук обрав бухгалтерське відділення факультету економіки і організації Української сільськогосподарської академії, яке з відзнакою закінчив у 1965 р. Професор Савчук донині вдячний своїм учителям - академіку НААН В.В. Юрчишину, члену кореспонденту НААН І.Н. Романенку, професорам В.В. Бондаренку, П.А Гірку, Й.С. Завадському, Л.Я Зрібняку, Г.Т. Лещенку, Ю.Я. Литвину, доцентам О.І. Бідію, С.М. Рогаченку, Б.М. Бобошку, А.І. Скріпніченку та іншим - за їхній професіоналізм та доброзичливе, щире ставлення до студентів.
    Державна екзаменаційна комісія академії рекомендувала здібного випускника В. Савчука для навчання в аспірантурі. За державним розподілом він працював молодшим науковим співробітником у Миколаївській обласній дослідній станції, відслужив в армії, попрацював заступником головного бухгалтера Богуславського районного відділення «Сільгосптехніка» на Київщині, а з жовтня 1967 р. став аспірантом академії денної форми навчання за спеціальністю бухгалтерський облік, контроль і аналіз господарської діяльності. Результатом напружених наукових пошуків став захист у 1971 р. кандидатської, а в 1996 р. - докторської дисертацій.
    З 1970 р. трудова біографія В. К. Савчука пов’язана з кафедрою статистики та економічного аналізу НУБІП України, де він працював асистентом, старшим викладачем, доцентом, з вересня 1989 р. по червень 2018 р.— завідувачем кафедри, нині - професор кафедри.
     Василь Кирилович розпочав свою розповідь студентам зі слів що на час створення КПІ, в складі якого було с-г відділення – основа нашого університету, Україна була складовою Російської імперії, а отже все вирішував імператор. В Україні були навчальні заклади, зокрема, Києво-Могилянський колегіум (1632р), заснований Петром Могилою; Переяслав-Хмельницька школа при єпіскопській кафедрі (1702 р.) створена за ініціативи Івана Мазепи та інші освітні установи, але не вищого освітнього рівня.

     Студенти, зі слів шановного професора Савчука В.К., дізналися що період 1830-1831 років характеризується активною національно-визвольною боротьбою поляків і литовців проти Російської імперії. До цієї боротьби долучилося багато учнів Кременецького ліцею на Волині. Оскільки це повстання було придушене, то 21 серпня 1831 р. вийшов указ імператора про закриття ліцею. Планувалося перевести його в Житомир, але в 1833 р. перевели в Київ і за указом Миколи І він став основою для створення університету Святого Володимира якому було передано обладнання, ботанічний сад і бібліотека ліцею. Крім того, університету було передано закритий імператорський Віленський (Вільнюський) університет, заснований 1579 р. Великим князем Литовським і Королем Польщі. Він був 3-ім найстарішим університетом (після Краківської академії та Альбертини – Кенігсберзького університету відкритого в 1544 р. (який був другим). Отже, Київський Національний університет ім. Т. Г. Шевченка став другим після Харківського імператорського університету (1805 р.).

      Професор Савчук наголосив що у 1927 р. закладено камінь 1-го навчального корпусу, а у 1929 р. почали в ньому навчання. Щодо будівництва і розвитку нашого навчального закладу, то досить вагомий вклад зробив академік Юрчишин В. В., продовжили будівництво і збереження матеріальної бази академіки Богданов Г. О. і Мельничук Д. О. Василь Кирилович відмітив що особлива заслуга у поліпшенні і комплексному дизайні як території, так і навчальних корпусів та гуртожитків сьогоднішнього ректора, академіка Ніколаєнка С. М.

     Звичайно, слава університету це його люди. Видатні науковці увіковічені на Алеї слави, в музеї університету, в аудиторії, де відбувається захист дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора наук (301 ІІІ – го навч. корпусу), в музеях ННІ і факультетів, стендах кафедр, назвах кафедр і лабораторій. Так, в нашому 10 корпусі є кафедри ім. члена-кореспондента нинішньої НААН Романенка І. Н., професора Завадського Й. С., лабораторію ім. професора Лещенка Г. Т. та ін.
    На завершення Василь Кирилович сказав що цікаво спостерігати за вами поза навчанням, коли ви є справжніми, не скуті обов’язками навчального процесу. В когось гарні результати в спорті, в когось в творчості, а в когось – у громадській роботі. І ми радуємось за вас, що росте достойна наша зміна. Примножуйте славу нашої Альма-Матері. Щасти вам в усьому!

Щиро дякуємо шановному Василю Кириловичу за дуже цікаву, корисну, пізнавальну зустріч.

Олег Криворот,
заступник декана економічного факультету
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook