Кураторська година для студентів від викладачів факультету харчових технологій: славному НУБіП України 125 років!

6 травня 2023 року

    Знати про університет, в якому навчаєшся, це просто обов’язок кожного студента! Але якщо при цьому університету виповнюється ще й 125 років із дня заснування, то, чи не подвійно, маєш знати все досконало про історію навчального закладу, в який буквально через лічені хвилини закохуєшся.

   Саме на цьому питанні була зосереджена увага наставників академічних груп студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК при проведенні чергової кураторської години. Так, зокрема, всі куратори кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК зустрілися на минулому тижні зі своїми підопічними студентами, щоб детально розповісти про наш університет, адже 125 років несе за собою великий багаж історичних подій.
     Насамперед було донесено до студентів, що Національний університет біоресурсів і природокористування є провідним вищим аграрним закладом освіти України. Історія бере свій початок від сільськогосподарського відділення, яке було відкрите 30 вересня 1898 р. у Київському політехнічному інституті і в 1918 р. перетворилося в сільськогосподарський (агрономічний) факультет. На базі цього факультету в 1922 р. у структурі Київського політехнічного інcтитуту було створено Київський сільськогосподарський інститут, який з 1923 р. став самостійним вищим навчальним закладом. У 1930-34 рр. на базі Київського сільськогосподарського інституту сформувалися і розпочали свою діяльність Київський агрономічний інститут, Київський інститут механізації та електрифікації сільського господарства, Київський агроінженерний інститут цукрової промисловості та Агроекономічний інститут, які було згодом реорганізовано в самостійні науково-дослідні інститути та факультети.
     Київський лісогосподарський інститут розпочав свою історію в 1840 р. з лісного факультету Інституту сільського господарства і лісівництва в Маримонті (Польща), який згодом (1862 р.) перебазувався до теперішнього міста Пулави.
     У 1954 р. Київський сільськогосподарський інститут було об’єднано з Українським лісогосподарським інститутом в єдиний навчальний заклад - Українську ордена Трудового Червоного прапора сільськогосподарську академію, яка в 1956-1962 рр. входила до складу Української академії сільськогосподарських наук як її навчальна частина.
     На базі Української сільськогосподарської академії у серпні 1992 р. створено Український державний аграрний університет, якому постановою Верховної ради України від 29 липня 1994 р. №158 надано статус національного. З цього часу він іменується Національний аграрний університет і, згідно з постановою Кабінету Міністрів України №387 від 1 червня 1995 р., перебуває у функціональному управлінні Кабінету Міністрів України.
     Для розширення навчальної, дослідницької та інноваційної діяльності Національного аграрного університету з метою задоволення потреб агропромислової, природоохоронної та інших галузей економіки, а також враховуючи необхідність адаптації такої діяльності до вимог міжнародних організацій дослідницьких університетів Постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 945 Національний аграрний університет перейменовано в Національний університет біоресурсів і природокористування України (НУБіП України).
     Окрему увагу студентів привернув слайд, присвячений пам’яті викладачів та студентів, що захищали нашу Україну під час російсько-української війни. Серце і груди стискалися від болю, бо такі молоді юнаки віддали своє життя за мирне небо над нашими головами.
     Студенти були дуже задоволені, бо багато чого з розповідей викладачів не знали і зараз з гордістю самі вже можуть розказувати всім знайомим та рідним, що вони теж є частинкою славетної історії НУБіП України!
 
     На провокаційне питання «Чи знаєте ви ректора університету?», всі одноголосно закричали «ТАК!» І дійсно, так, не в кожному університеті ректор може прогулюватися вулицею і запитати у будь-кого зі студентів як їхні справи, чи є якісь проблеми. Такого керівника треба заслужити. І саме такий керівник є у нас. Пишаємось нашим керівництвом, пишаємось нашим навчальним закладом, який стоїть у авангарді всій подій, пишаємось нашими вченими та студентами. Пишаємось нашою великою родиною!
     Всі викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК висловлюють велику вдячність директору музею Марії Поливач за змістовну та цікаву презентацію, присвячену визначній даті НУБіП України, яка дала можливість студентам під іншим кутом відкрити очі на університет. Чекаємо-не дочекаємося 25 травня 2023 року. А тому маємо вчитися, здобувати нові знання, щоб гідно відзначити ювілей НУБіП України. Чекаємо перемоги українців на фронті, допомагаємо чим можемо і молимось за нашу неньку Україну!
 
 

Марія Жеплінська
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook