Онлайн-лекція “Основи зрошення та етапи реалізації зрошення” від Олег Ковальчука

4 травня 2023, 8:50

   04.05.2023 р. відбулася восьма онлайн-лекція напрямку «Менторська підтримка в агро» проєкту «АгрокебетиPRO». Спікер-ментор онлайн-лекції – Олег Ковальчук, керівник відділу зрошення Кернел. Зустріч організована факультетом аграрного менеджменту НУБіП України. На відкритій онлайн лекції були присутні студенти 1 курсу 1 групи та 2 курсу 2 групи факультету аграрного менеджменту.



   Олег Ковальчук запропонував слухачам лекцію «Основи зрошення й етапи реалізації зрошення» та ознайомив із ключовими питання, які є нині важливими:
• Як зміна клімату впливає на відновлення зрошення?
• Який тип дощувальних машин вибрати фермеру?
• Що треба знати аграріям при реалізації проєкту зрошення?
• Ноу-хау ефективного використання зрошення.

   Спікер познайомив нас із поняттям “зрошення”. Розповів як саме відбувається процес зрошення, показав схематично роботу універсальної машини під час зрошення із подачею води з гідрантів. Познайомив із нормою поливу, яка залежить від кліматичних зон і вирощувальних культур. Продемонстрував схематично, на прикладі кукурудзи, залежність фази розвитку культури від вологи.



   Представив сучасні установки зрошувальних машин та пояснив їх роботу. Познайомив із процесом експлуатації відновлення системи зрошення на площі 592 га та 511 га. На основі використання наукових підходів показав, як визначається термін та норми поливу із врахуванням проведених досліджень, максимальної вологості грунту на початку сезону, відбором проб та сушіння грунту на визначення вологості та занесенням даних до таблиці розрахунків вологості грунту на кожній половині поля. Всі дані по фазі розвитку рослин, вологості грунту, температурі, виконаних операцій мають бути занесені в технологічну поливну карту.
   Розповів про систему GPS. Встановлення трекерів GPS на кожну дощову машину дозволить стежити за місцем розташування зрошувальних машин, а це дасть можливість стежити за часом включення та вимикання, нормою поливу, витратою палива та із ПІБ операторів.
   Онлайн лекція була цікавою, інформаційно насиченою. Надіємося, що незабаром знову будемо мати можливість бути присутніми на науково-пізнавальних онлайн-лекціях напрямку «Менторська підтримка в агро» проєкту «АгрокебетиPRO».

Оксана Пащенко,
доцент кафедри економічної теорії



 


 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook