Створення інтелект-карт – ефективний та сучасний інструмент візуалізації на заняттях літератури

1 травня 2023 року
Інтелект-карта (ментальна карта, розумова карта) – це спосіб зображення процесу мислення за допомогою схем та образів, а також це технологія для підвищення якості навчання. Автор цього методу Тоні Б’юзен – відомий англійський письменник, лектор і консультант з питань інтелекту, психології навчання й проблем мислення.
При складанні інтелект-карти працюють обидві півкулі головного мозку, бо в процесі їх створення бере участь більшість каналів сприйняття. Також розвиваються творчі здібності студентів, їх образне мислення, пам'ять та увага.
Використання інтелект-карт на заняттях літератури є надзвичайно дієвим інструментом. Здобувачі освіти групи МД-22 залюбки створюють ментальні карти як самостійно, так і колективно. Зокрема, під час вивчення твору Івана Драча «Балада про соняшник», студенти досить успішно використали цю технологію: записали слова, які характеризують твір на дошці, та намалювали асоціацію, що найбільше передає його настрій. Такий вид роботи стимулює образне мислення здобувачів освіти, розвиває їх творчість.
Антиутопія Джорджа Орвелла «1984» багаторівневий, актуальний та цікавий твір. Тому зобразити його особливості допомогла розумова карта, на якій студенти визначили ключові слова твору, риси характеру героя. Важливим є графічне зображення асоціацій до теми та структурованість матеріалу.
Ментальну карту можна створювати як на занятті, використовуючи дошку, так і вдома. Цей вид роботи надзвичайно подобається творчим здобувачам світи, адже дає змогу розширити діапазон їх можливостей: потрібно не тільки прочитати твір, але ще й зобразити враження та асоціації графічно. Креативність у створенні ментальних карт досягає дуже високого рівня.
Створення інтелект-карт дає змогу студентам легше засвоїти складний матеріал, структурувати здобуті знання, розвивати творчі здібності та самостійність.
 
                                                                            Світлана ОЛЕКСАНДРЕНКО, викладач гуманітарних дисциплін
 
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook