«Кожна мить життя безцінна» (запрошуємо на виставку «Голосіївської палітри»)

28 квітня 2023 року

          Нещодавно у Державній бібліотеці України для юнацтва відкрилася виставка робіт художньої студії кафедри культурології НУБІП України «Голосіївська палітра» під назвою «Кожна мить життя безцінна». І ця назва не випадкова, адже вона відображає прагнення студентства через свою творчість, з одного боку, відобразити красу і неповторність довколишнього світу і рідної України, а з другого, показати вразливість життя через екологічні проблеми та війни і зробити свій внесок у Перемогу України.  Варто зазначити, що кафедра культурології НУБІП України і художня студія «Голосіївська палітра» ось уже понад 20 років плідно співпрацюють з бібліотекою. Студенти охоче беруть участь у різних заходах, творчих зустрічах та презентаціях, а нинішня виставка -  цьому підтвердження.

          На виставці експонуються роботи 26 студентів факультетів захисту рослин, біотехнологій та екології, тваринництва та водних біоресурсів, агробіологічного, ветеринарної медицини, інформаційних технологій, гуманітарно-педагогічного, механіко-технологічного та ННІ лісового та садово-паркового господарства, виконані за останні два навчальні роки у різних техніках та різними матеріалами - живопис, графіка, витинанки, комп’ютерна графіка, фотографія, ляльки-мотанки.

          Наше студентство не стоїть осторонь викликів сьогодення, і в 2022/2023 навчальному році вже взяло участь у патріотичних мистецьких акціях, таких як Міжнародний міждисциплінарний конкурс наукових і мистецьких робіт імені Володимира Маняка та Лідії Коваленко, присвячений пам’яті жертв Голодомору, Міжнародна конкурсна мистецько-освітня програма «Моя нескорена Україна в обіймах світу», «Соняхи миру для України», тому на виставці можна побачити роботи, підготовлені до цих заходів. 

          Окремий розділ виставки присвячений мирному використанню атомної енергії. Презентовані роботи брали участь у Всеукраїнській виставці-конкурсі на тему атомної енергетики в ДП «НАЕК «Енергоатом» і отримали не тільки схвальні відгуки журі, а й відзначені призами. Цією експозицією ми також підтримуємо захоплену російськими агресорами Запорізьку атомну електростанцію (вона зображена на малюнку Софії Волощук, І курс, факультет тваринництва та водних біоресурсів), а також висловлюємо подяку державному підприємству «Національна енергетична компанія «Енергоатом» за внесок в енергетичну безпеку України. «Атомна енергія – запорука безтурботного життя» - так називається робота Соломії.

          Презентовані на виставці ляльки-мотанки експонувалися на міжнародному бієнале сучасного текстильного мистецтва CONTEXTILE 2022, яке відбувалося з 3 вересня по 30 жовтня 2022 року у місті Гімарайнш  у Португалії. Проєкт «Голосіївської палітри» «УКРИТТЯ / БІЖЕНЦІ» мав на меті показати, що всі люди і людство є вразливі, мир потрібно цінувати і робити все, щоб воєн більше не було.

          Дуже приємно, що колектив відділу мистецтв Державної бібліотеки України для юнацтва організував справжнє мистецьке свято відкриття виставки, в якому взяли участь студенти І курсу групи АІ2201 механіко-технологічного факультету та наші художниці і художники.

          Зі словами привітання виступили директор бібліотеки Георгій Саприкін та завідувачка відділу мистецтв Анна Венідиктова, які вручили студійцям грамоти. Про творчі проєкти студії розповіла керівниця «Голосіївської палітри» доцентка кафедри культурології Ярина Пузиренко. З особливим інтересом студенти слухали виступи своїх однолітків, які поділилися своїми творчими вподобаннями.

          Таїсія Донець, студентка ІІІ-го курсу факультету ветеринарної медицини, розповіла про свій «Портрет «Марії Склодовської-Курі». Вікторія Єсіп, І курс факультет інформаційних технологій зазначила, що у своїх малюнках звертає увагу на передачу емоцій персонажів.

 

          Анастасія Штацька, другокурсниця механіко-технологічного факультету,  презентувала свою роботу «Червоні маки», В’ячеслав Дикало, третьокурсник факультету тваринництва та водних біоресурсів, поділився досвідом просування своїх робіт в Інтернеті, Яна Черненко, третьокурсниця факультету захисту рослин, біотехнологій та екології розповіла про свої живописні роботи, а третьокурсник цього ж факультету Данило Білий звернув увагу на важливість постійного творчого пошуку.

          Творчість ще й здружує: учасники студії Вікторія Єсіп ( І курс, факультет інформаційних технологій), Юлія Марушко, Віталій Наконечний ( І курс, факультет тваринництва та водних біоресурсів) та Ельміра Мухіпова (І курс, факультет ветеринарної медицини) і свої роботи на цій виставці представили, і прийшли допомагати її монтувати.

          Спілкування видалося цікавим та невимушеним, а приємним сюрпризом для студентства стали приготовані для них смаколики.

          Висловлюємо подяку завідувачці відділу мистецтв Анні Венідиктовій, співробітниці відділу мистецтв Тетяні Чаплигіній та всьому колективові Державної бібліотеки України для юнацтва під керівництвом Георгія Саприкіна за запрошення, теплий прийом і   співпрацю, а студійцям «Голосіївської палітри» бажаємо натхнення, творчих здобутків і нових виставок.

Ірина Майданюк, завідувачка кафедри культурології,
Ярина Пузиренко, доцентка кафедри культурології 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook