ПОЛИНОВА ЗОРЯ

26 квітня 2023 року

 

1У життя багатьох з нас врізалося грізне слово “Чорнобиль”. Цей день пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції.

26 квітня виповнюється 37 років з часу аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття. Тоді, у квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

Доторкнутися до сторінок Чорнобильської трагедії мали змогу студенти, присутні на годині-реквіємі «Чорне крило Чорнобиля», що відбулася 26 квітня в читальному залі бібліотеки.

Захід підготовлений працівниками бібліотеки, студентами групи ЕкЕо-11М та їх куратором Іриною ТЕРНОВОЮ.

2

Завідуюча бібліотекою Ольга МИХАЙЛИШИН у своєму вступному слові відмітила  що чорних дат в історії людства немало. Одна з них – 26 квітня, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху на Чорнобильській АЕС. Гіркі чорнобильські дзвони не стихають ось уже 37 років, підкресливши, що тема Чорнобиля сьогодні актуальна як ніколи. 24 лютого 2022 року в перший день російсько-української війни російські окупанти захопили Чорнобильську атомну електростанцію. Ворог використовував її як свою військову базу. На щастя, глобальної катастрофи не сталося, але й після виходу російських військ з території ЧАЕС знадобляться роки, щоб дослідити, які захоронення радіоактивних відходів вони пошкодили, як в результаті цього розповсюдився радіоактивний пил та якої шкоди російські варвари завдали українській землі.

3561178912

Особливу атмосферу на заході створили ведучі Настя ТОВПИШКО та Назарій ОСІЯН, які у своїх виступах висвітлили всю трагічність події, адже Чорнобиль це жахлива війна з невидимим ворогом. Війна без гармат і куль, а також читці Юлія ГЛАДКА, Василина РУДА, Софія КОБЗІСТА, Наталя КУХАРУК, Вікторія ШИНКЛЯРСЬКА та Софія МАТВІЇВ, які через поетичне слово торкнулись струн цієї тяжкої трагедії.

10

Хвилиною мовчання присутні в залі вшанували пам'ять про тих, хто загинув під час Чорнобильської трагедії.

4

Ірина ТЕРНОВА у своєму виступі   підкреслила що ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні ми живемо. Чорнобиль був, є і буде, а тому згадувати про нього потрібно не лише раз на рік, а робити це постійно, адже відлуння Чорнобильських дзвонів буде чути ще не одне покоління. Вдало доповнила свої слова поезією Ліни Костенко.

14

З метою висвітлення трагічних подій - 37 річниці від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції в читальному залі бібліотеки функціонує тематична книжкова виставка «Під полиновою зорею».

З представлених на виставці матеріалів можна дізнатися про техногенну катастрофу та героїчні дії пожежників-ліквідаторів, працівників станції, військових, лікарів у боротьбі з «мирним атомом»,  які ціною свого життя захищали нас від наслідків катастрофи. 

13

Тетяна Малопінська,
бібліотекарка читального залу
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook