Відкриваймо духовні острови в океані рідного народу

24 квітня 2023 року
  24 квітня відбулася традиційна зустріч заслуженого діяча мистецтв України, провідного фахівця ННЦ ВР і СР Володимира Гонського зі студентами НУБіП України – 1-курсниками гуманітарно-педагогічного факультету.
  Цього разу з нагоди професійного свята друкарів В.В. Гонський розпочав бесіду з найважливіших фактів історії книгодрукування в Україні й Східній Європі. На жаль, новітні дослідження істориків дуже повільно проникають не тільки в суспільну свідомість, але й зміст навчально-виховного процесу закладів освіти країни.
  Ми досі повторюємо імперські міфи-фейки країни-агресора, буцімто нашим першодрукарем був московит Іван Федоров (Федорович). Але тим, хто цікавиться даною темою, вже давно відомі імена справжніх першодрукарів.
  Навіть у радянські часи науковці визнавали: перші слов’янські книжки кириличним шрифтом були видані більш ніж за півстоліття до початку видавничої діяльності Івана Федорова в Москві. Зокрема у підручнику Г.О. Виноградова та І.О. Жукова «Поліграфічне виробництво» (1983 р.) йде мова про Швайтпольта Фіоля, який віддрукував перші кириличні слов’янські книжки (із елементами тексту староукраїнською мовою) в Кракові у 1491 році. А також – про білоруса Франціска Скорину, який у 1517 році в Полоцьку почав друкувати перші книжки білоруською мовою.
  В Україні, ймовірно, існувало і негутенбергівське друкування, яке використовувало форми, виготовлені різьбою по дереву. Така технологія друкування була відома на Сході (Китай) іще в IX столітті. Вочевидь, саме таку технологію в 1460-х роках застосовував у своїй друкарні львівський міщанин Степан Дропан.
  Далі В. Гонський перейшов до історії нашого славетного університету. Зокрема, дослідник розповів студентам про віднайдені ним перші імена героїв національно-визвольної революції 1917-20 рр., причетних до сільськогосподарського відділення Київського політехнічного університету, з лона якого веде свій родовід наш НУБіП України.
  Це такі потужні постаті: 
  1. Григорій Павлович Чижевський – Міністр внутрішніх справ УНР (1919). Учасник Другого Зимового походу Армії УНР. Полковник Армії УНР, командир артилерійської бригади. Син відомого діяча українського руху Павла Івановича Чижевського.  
  2. Олександр Іванович Бабин – український військовий діяч, повстанець, комендант міст Збараж (листопад 1917 – січень 1918) і Ромни (січень 1919). Сотник військ Центральної Ради та Армії УНР.
  3. Михайло Львович Зінченко – поручик, старшина Армії УНР, учасник боїв за незалежність України в 1920 р.
  4. Олександр Євгенович Катхе – підполковник Дієвої Армії УНР, командир 13-го гарматного куреня 5-ї Херсонської стрілецької дивізії Армії УНР.
  5. Дмитро Головко – чотовий гарматної сотні полку Чорних запорожців, хорунжий Армії УНР.
  На прохання студентів В. Гонський розповів і про багатьох інших героїв боротьби за волю України 100 років тому.
  Під кінець зустрічі Володимир Гонський подарував студентам і заступнику декана з виховної роботи Богдану Назарову свої книги «Людина і нація. Час воїнів». І, звичайно ж, всі разом під гітарний супровід заспівали українських патріотичних пісень.
  Ще одна сотня юних душ всотала Дух лицарів, глибше пізнала велич, відчула силу свого народу.
  Дяка керiвникам i студентам гуманiтарно-педагогiчного ф-ту НУБiП України за чудову зустріч. До нових відкриттів і духовних звитяг!
 
Зоя Кузьменко,
провідний фахівець відділу виховної роботи

та студентських справ ННЦ ВР і СР 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook