Семінар-практикум «Технологічні особливості виробництва крафтових сирів». День четвертий і п’ятий
Промислова переробка молока і виробництво сирів за умов потокових технологій великих підприємств відрізняється від роботи крафтових сироварень. Молокопереробні підприємства залежать від ритмічності і кількості надходження молочної сировини, що обумовлює стабільний перебіг технологічного процесу. Четвертий день семінару "Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України", що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FIBL, Швейцарія) у партнерстві із SOFOSO AG (Швейцарія) на базі ВСП «Немішаєвський фаховий коледж НУБіП України» було проведено в ТОВ «Брусилівський маслозавод». В умовах підприємства учасники семінару ознайомились з технологічним процесом виробництва м’яких і твердих сирів від надходження сировини та визначення її якості до догляду за сирами в процесі дозрівання, пакування і підготовки до реалізації. На завершення екскурсії було проведено обговорення особливостей виробництва, огляд асортименту сирів і їх дегустація.
На п’ятий день семінару учасники відвідали демонстраційний центр одного з найбільших в Україні підприємств, яке спеціалізується на реалізації приладів, обладнання і матеріалів для лабораторних досліджень – ТОВ «Хімлаборреактив». Фахівці підприємства продемонстрували новітнє обладнання, яке використовують для досліджень у тваринництві, переробній та харчовій галузях, розповіли про нові тенденції на ринку. Учасники семінару спробували використання експрес аналізаторів для визначення хімічного складу молокопродуктів, зерна і фуражу, вмісту антибіотиків і інших інгібіторів у молоці та ряд інших тест систем. Виникло багато питань, особливий інтерес викликали прилади і матеріали, які можна застосувати в навчальних лабораторіях для студентів, а також експрес аналізатори для ферм, зокрема підтвердження тільності і контролю вмісту протимікробних препаратів в молоці корів після лікування.
Співробітники кафедри технологій виробництва молока та м’яса щиро вдячні колективу ТОВ «Брусилівський маслозавод» і, зокрема, директору Миколі Федоровичу Вознюку, а також фахівцям ТОВ «Хімлаборреактив» за теплий прийом та цікаву і корисні інформацію, яку можна використати для підвищення якості підготовки студентів НУБіП України.
Колектив кафедри технологій виробництва молока та м’яса