Кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка 24/7 готова до зустрічі абітурієнтів

28 березня 2023 року

 Вибір майбутньої професії є важливим і непростим кроком у житті кожної людини.
На кафедру автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка (далі АРС) завітали студенти відокремленого структурного підрозділу нашого університету "Ірпінський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України", щоб познайомитись із змістом спеціальності 174 - Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка, лабораторіями та науково-педагогічним персоналом (для зазначеної спеціальності кафедра є випусковою).

Існує немало спеціальностей, пов’язаних із інформаційними технологіями проте Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка й Комп'ютерна інженерія мають відмінності, але певна спорідненість створює умови для тісної взаємодії та співпраці фахівців, що оволоділи відповідними компетентностями, характерними для цих спеціальностей. Сучасність постійно підтверджує факт важливості цих спеціальностей для розвитку технологій та автоматизації процесів в різних галузях. Автоматизація із використанням робототехніки знижують витрати людської праці, енергетичні витрати та підвищують якість продукції. У свою чергу Комп’ютерна інженерія забезпечує інформаційну взаємодію між комп’ютерами та електронними пристроями, що дозволяє створювати нові і вдосконалювати існуючі системи автоматизації та комп’ютерно-інтегровані технології із застосуванням сучасних програмно-технічних засобів та інформаційних технологій.
З навчальним процесом на кафедрі АРС абітурієнтів ознайомив професор Ігор Болбот: він зазначив, що цей процес спрямований на вивчення новітніх технологій у сфері автоматизації, комп’ютерно-інтегрованих технологій та робототехніки; студенти отримують компетентності, що забезпечують використання сучасних і перспективних інженерних методів розроблення систем автоматизації складних біотехнічних об’єктів із використанням технічних засобів світових виробників, відповідних програмних середовищ. Студенти також беруть участь в науково-дослідній роботі, що проводиться на кафедрі і пов’язана зі створенням енергоефективних систем автоматизації складних біотехнологічних об’єктів на основі інтелектуальних методів управління, що реалізуються комп’ютерно-інтегрованими технологіями.

У лабораторіях робототехнічних комплексів та систем гості отримали задоволення від знайомства з високотехнологічними пристроями, ознайомилися з принципами функціонування робототехніки, програмними середовищами та програмуванням роботів, що викликало захоплення та інтерес.

З комп’ютерно-інтегрованими технологіями студентів коледжу познайомив доцент Тарас Лендєл: проінформував, що застосування комп’ютерно-інтегрованих технологій дозволяє здійснювати більш точне та ефективне керування процесами виробництва та продемонстрував їх реалізацію; використання різноманітних комп'ютерних систем та датчиків на виробництві дозволяє проводити моніторинг стану обладнання та процесів виробництва в реальному часі, що дозволяє оперативно реагувати на можливі проблеми та запобігати аваріям.

Розповідаючи про лабораторію та сучасне лабораторне обладнання кафедри АРС доцент Микола Кіктєв зазначив, що застосування автоматизації технологічних процесів дозволяє збільшувати продуктивність та якість виробництва, знижувати витрати на працю та енергоспоживання, скорочувати час на виробничі цикли та підвищувати точність та надійність виробничих процесів. Застосування автоматизації дозволяє підвищувати точність виробничих процесів, що забезпечує якість продукції. У лабораторії абітурієнти ознайомилися з принципом роботи різних систем автоматизації, які використовуються, у тому числі в аграрному секторі економіки, із сучасними програмними засобами, що сприяють автоматизації та забезпечують оптимізацію виробництва.

Підсумовуючи, професор І. Болбот зазначив, що навчання на кафедрі АРС створює гарні умови для студентів стати інженерами високої кваліфікації, здатних створювати системи автоматизації складних об’єктів із використанням робототехнічних комплексів, використовуючи при цьому інтелектуальні алгоритми управління, що забезпечують високу якість виробленої продукції та економію енергетичних ресурсів. Такі фахівці завжди затребувані на ринку праці.

Відвідування кафедри АРС дало студентам коледжу можливість познайомитись із освітніми програмами, що їх пропонує кафедра, а також про можливості здобуття практичного досвіду та участі у наукових проектах. Гості, як мені здалося, відчули толерантне відношення до них співробітників кафедри, готовність поділитися своїм досвідом та знаннями.

Спеціальність Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка є чудовим вибором для вступників, які цікавляться сучасними технічними і програмними засобами для управління технологічними процесами, виробництвом, методами розроблення та використання Smart-алгоритмів. Це надзвичайно цікава і перспектива спеціальність, а навчання на кафедрі АРС створює всі умови для становлення на ринку праці конкуренто-здатного фахівця.

Завідувач кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка, професор Віталій Лисенко

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook