Коли правильно планувати – буде що споживати

28 березня 2023 року

 

1В понеділок 27 березня 2023 відбулася зустріч першої заступниці голови Бережанської міської ради Марії ЛУК’ЯНОВОЇ з студентами економічних спеціальностей коледжу на тему: «Процес бюджетування у громаді».

2345

Створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) передбачило появу нового виду місцевих бюджетів - бюджетів ОТГ, нових суб’єктів управління бюджетом, а також нових правил бюджетотворення. Це містить потужний потенціал формування нової якості бюджетного менеджменту, позбавленого численних хронічних хвороб вітчизняної моделі управління бюджетом. Проте в разі застосування неадекватних підходів до формування та використання фінансових ресурсів новостворені об’єднані територіальні громади не виправдають наявних очікувань і не матимуть позитивного впливу на соціальне становище та економічний розвиток. У сфері планування бюджетів ОТГ виникає чимало проблем. Значна їх частина зумовлена діями чи бездіяльністю органів державного управління. Втім, важливі повноваження у сфері бюджетного планування зосереджено також в органах місцевого самоврядування. Відтак, частина недоліків у плануванні бюджетів ОТГ є наслідком дій чи бездіяльності суб’єктів бюджетного процесу на місцевому рівні.

678

Доповідачкою було доведено основні статті доходів і витрат місцевого бюджету, як планується і реалізовується план. Обговорено поточні проблеми які виникають підчас виконання бюджету. Окремо доповідачка зупинилася на медичній реформі, і на ризиках які виникли в нашій громаді стосовно цього. Обговорено інші питання негативного впливу на дохідну частину бюджету нашої ОТГ, питання залучення інвесторів і створення нових робочих місць у громаді. Висвітлила питання релокації виробничихпотужностей підприємствіз територій, де сьогодні ведуться активні бойові дії, на територію західної України.

Зустріч відбулася жваво, цікаво, з розглядом великої кількісті проблемних питань, і можливостей їх вирішення. Окремим результатом зустрічі є домовленість про проходження здобувачами освіти коледжу виробничої практики у міській раді Бережанської громади.Нові креативні ідеї молодого покоління як ніколи на часі.

Олег АНДРУСЯК,
викладач циклової комісії
спеціальних економічних дисциплін
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook