«Антикорупційний комплаєнс у вищій освіті: закордонний досвід і національна практика» – робоча зустріч

27 березня 2023 року

   24 березня 2023 року заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету, к.і.н., доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Наталія Шевченко взяла участь у робочій зустрічі «Антикорупційний комплаєнс у вищій освіті: закордонний досвід і національна практика», яку ініціювала Асоціація юридичних клінік України.

   Основна мета зустрічі – зібрати стейкголдерів, представників державного та громадського сектору, зацікавлених в активній протидії корупції та запровадженні принципів доброчесності у вищій освіті. До обговорення проблеми долучилися представники профільного комітету Верховної Ради України; Міністерства освіти і науки; Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури; Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; Національного агентства з питань запобігання корупції; Національного антикорупційного бюро України; Освітній омбудсмен; експерти проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія»; ГО «Фундація інституційного розвитку»; ГО «Прогресильні»; Українська асоціація студентів; Науково-дослідницький центр «ACREC»; аналітичний центр «ОсвітАналітика»; мережа UNIC; IT-компанія «Ethicontrol».

 

   Під час зустрічі учасники говорили про проблеми сучасної системи освіти, зокрема про корупцію, її причини та наслідки. Презентуючи напрацювання АЮКУ в сфері антикорупційної діяльності у вищій освіті, учасників ознайомили з основними напрямками роботи АЮКУ, на основі досліджень, створено реєстр корупційних ризиків в ЗВО та проаналізовано корупційні ризики під час вступної кампанії. Також експерти Асоціації розповіли про топ-25 корупційних ризиків у вищій освіті.

   На зустрічі було окреслено низку інструментів, які експертна спільнота вважає найактуальнішими:

  • Розробка та запровадження нормативних інструментів;
  • Посилення інституту антикорупційних уповноважених та підтримка викривачів;
  • Впровадження технологічних рішень для побудови системи комплаєнсу та налагодження роботи викривачів;
  • Координація дій ключових стейкголдерів та експертного середовища для посилення прозорості і доброчесності у вищій освіті.

   Під час робочої зустрічі учасникам вдалося визначити основні точки прикладання спільних зусиль, узгодити позиції та висловити принципову згоду співпрацювати для створення мережі взаємодії між органами державної влади, громадським сектором, університетами та здобувачами вищої освіти.

 

Олександр Шевчук,
завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook