Кафедра банківської справи та страхування традиційно бере активну участь у заходах присвячених Всеcвітньому тижню грошей (Global Money Week)

23 березня 2023 року
  20 березня 2023 року в Україні розпочався Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей) – міжнародна інформаційна кампанія з фінансової обізнаності. Національний банк вдев’яте підтримав цю ініціативу та став офіційним координатором кампанії в Україні.

  На цій зустрічі були присутні студенти економічного факультету, зокрема магістри фінансисти 1 року навчання, 1 курсу скороченого терміну, 1 курсу, 4 курсу спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» та наставники даних груп та викладачі кафедри банківської справи та страхування доценти Олена ЖАРІКОВА, Вікторія КОСТЮК, Ольга ФАЙЧУК, Олексій МУРАВСЬКИЙ.

  Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей) – щорічна міжнародна освітня кампанія, метою якої є розвиток фінансової свідомості дітей та молоді, формування необхідних знань, умінь, поведінки та ставлення, необхідних для прийняття розумних та зважених фінансових рішень, що дасть змогу досягти фінансового добробуту та стійкості. В різних країнах світу проходять тематичні заходи, уроки, лекції, воркшопи, майстер-класи, змагання і конкурси, спрямовані на підвищення фінансової обізнаності молодого покоління. «Плануйте свої гроші, плекайте своє майбутнє» – це офіційна тема Global Money Week у 2023 році. Організатори пропонуюьт використовувати її, плануючи просвітницькі заходи. Вона наголошує на важливості сталого розвитку та впливі особистих фінансових рішень як на власне майбутнє, так і на навколишнє середовище та суспільство. Варто зазначити, що постійно гасло Global Money Week "Навчайся! Накопичуй! Заробляй!"

 Тема кампанії звертає увагу молоді на необхідність бути далекоглядними і дбати про оточуюче середовище та суспільство, ухвалюючи виважені фінансові рішення.
  Цьогоріч старт кампанії співпав із днем народження НБУ, адже саме навесні 1991 року з ухвалення Верховною Радою Закону «Про банки і банківську діяльність» розпочалася історія українського центробанку. Згідно з цим законом Українська республіканська контора Держбанку СРСР перетворювалася на Національний банк України – центральний емісійний банк держави.

 

   

  Першим заходом у межах Global Money Week 2023 стала зустріч Голови Національного банку України Андрія Пишного з дітьми працівників НБУ на тему "Місія: фінансова оборона. Професія: банківський працівник". Під час зустрічі Андрій Пишний розповів про роботу Національного банку під час війни, функції центробанку, боротьбу на фінансовому фронті та важливість професії банківських працівників.

  «Разом з вашими батьками ми щодня працюємо над фінансовою обороною нашої країни. Навіть під час війни українська фінансова система працює, як годинник. Міжнародна спільнота захоплюється нашою роботою та стійкістю. Стабільна фінансова система в країні, в якій йде війна, працюючі банківські відділення, безперервні безготівкові платежі, робота з бомбосховищ – для всього світу це щось неймовірне, магія. І це заслуга ваших батьків, які є справжніми зірками у світі фінансів, – наголосив Андрій Пишний. – Вважаю, що кожен українець повинен розуміти, чим опікується команда Національного банку. Навіть більше, кожен має бути фінансово грамотним, добре орієнтуватися на ринку фінансових послуг, щоб допомагати НБУ в захисті фінансової стабільності та подальшій відбудові України».

  Кампанія Global Money Week в України триватиме два тижні – з 20 березня до 2 квітняНа учасників чекає насичена програма заходів на фінансові теми, яку традиційно підготував Національний банк України спільно з Проєктом USAID «Реформування фінансового сектору». Участь у заходах візьмуть дошкільнята, учні й студенти, запрошені Міністерством освіти і науки України.

  «USAID підтримує щорічну просвітницьку кампанію з фінансової грамотності Global Money Week в Україні з 2014 року. Нам дуже приємно бачити, що Національний банк України відновив проведення заходів Global Money Week, незважаючи на війну з росією, і ми раді бути партнером НБУ, щоб навчати українську молодь використовувати гроші з розумом. Разом із НБУ ми продовжимо віднаходити креативні шляхи, аби покращити знання, ставлення та поведінку українців щодо особистих фінансів. Підвищуючи рівень фінансової грамотності, ми робимо внесок у майбутню стійкість фінансової системи та фінансовий добробут населення», – зазначив Роберт Бонд, керівник Проєкту USAID «Реформування фінансового сектору».

  Загалом на заходи Global Money Week 2023 зареєструвалося більше 3 300 педагогів, які підтримують кампанію в своїх навчальних закладах. Для них НБУ підготував відеоуроки, навчальні матеріали для проведення уроків, конкурси для дошкільнят, учнів та студентів, конкурси «10 найактивніших шкіл» та «10 найактивніших закладів вищої та професійно-технічної освіти», опитування з фінансової грамотності для підлітків, European Money Quiz (можливість позмагатися за титул чемпіона Європи!), вебінари та віртуальні екскурсії від експертів НБУ та наших партнерів.

   Також у межах Global Money Week 2023 цьогоріч стартує потужний освітній проєкт – другий набір у Школу фінансової грамотності для педагогів "Талан". Влітку минулого року школа "Талан" випустила 264 педагоги, на другу хвилю навчання записалося більше 3 600 освітян, які бажають підвищити свій рівень фінансових знань та підготуватися до викладання в школі дисципліни «Підприємництво та фінансова грамотність». Цей предмет Міністерство освіти і науки України вводить у школах з 2025 року.

  Дізнатися більше про святкування Global Money Week 2023, ознайомитися з ідеями заходів, навчальними матеріалами з фінансової обізнаності, програмою заходів НБУ для педагогів, дошкільнят, школярів і студентів можна на тематичному сайті: Global Money Week 2023 (bank.gov.ua)

  Global Money Week ‒ міжнародна інформаційна кампанія з фінансової обізнаності, спрямована на поглиблення знань дітей і молоді щодо фінансів. У світі Global Money Week святкують з 2012 року. Відтоді до міжнародної ініціативи з фінансової грамотності долучилися понад 170 країн.

  Національний банк України як представник України в Міжнародній мережі фінансової освіти Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та член Міжнародної робочої групи Global Money Week при ОЕСР є офіційним координатором заходів Global Money Week 2023 в Україні. Заходи в межах Global Money Week 2023 в Україні проводяться за підтримки Проєкту USAID «Реформування фінансового сектору». 

 Запрошуємо всіх бажаючих долучитись до заходів Global Money Week. буде надзвичайно цікаво!
Global Money Week 2023 (bank.gov.ua)

 
Олена ЖАРІКОВА,
доцент кафедри банківської справи та страхування

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook