Талановита молодь обирає фах лісівника в НУБіП України

23 березня 2023 року

  Любити ліс можна по-різному. Одним зручніше це робити з висоти міських багатоповерхівок, іншим – під час відпочинку та дозвілля на природі, хтось просто милується безмежними щедротами лісової скарбниці. А от у працівників лісового господарства ця любов зовсім інша. Загартована трудовими буденними турботами та самовідданою працею, вона непідробна і щира у кожному її прояві, у кожній справі тих, для кого ліс – більше, ніж просто професія.

  Професія лісівника чи не одна з найстаріших у Європі. Офіційно її започаткували майже п’ять століть тому. Вперше лісова служба була створена за рішенням Венеціанського сенату в 1500 році.
  Напередодні Міжнародного дня лісу дирекція ННІ лісового і садово-паркового господарства проводить серію інтерв’ю з нашими студентами аби надихнути майбутніх абітурієнтів розповідями цих вмотивованих людей!

  Починаємо розмову про те, чи досить для звання «кращий вступник» мати у свідоцтві про повну загальну середню освіту одні «відмінні» оцінки та максимальний конкурсний бал? Розібратися в цьому нам допомагали студенти ОС «Бакалавр» спеціальності 205 Лісове господарство, які зі своїм 200 конкурсним балом мали змогу вибрати будь-який ЗВО України, але надали перевагу ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України.
  Першою нашою респонденткою є студентка 2 курсу Марія Миронюк. Від себе додам, що Марія є вмотивованою, дисциплінованою, кращою студенткою інституту, яка заслужено отримує найвищі рейтинги за всіма освітніми компонентами і це не лише бали в екзаменаційній книжці, це спосіб мислення, бажання перемагати та стиль життя. Ми поспілкувалися з Марією Миронюк та дізнались більше про її вступ та навчання а також поради майбутнім вступникам.

 Тож до вашої уваги – інтерв’ю з нашою студенткою!

 

  — Маріє, розкажіть, будь ласка, про підготовку до ЗНО. Про Ваше навчання у ЗЗСО. Якими були найбільші складнощі?

— Я навчалася в сільській школі, яку закінчила із золотою медаллю. До ЗНО готувалася самостійно і, оскільки люблю навчатися, в мене не виникало з цим особливих проблем. Звичайно, я дуже вдячна своїм шкільним вчителям, які допомагали нам отримати ґрунтовні знання та успішно здати екзамен. 

  — Чи очікували Ви, що конкурсний бал у Вас становитиме – 200 балів?

— Я розуміла, що мій конкурсний бал буде одним з найвищих. Але, якщо бути чесною, я була приємно здивована, коли побачила навпроти свого імені 200.

  — Маріє, як пандемія Covid-19 вплинула на підготовку до ЗНО та загальну успішність?

— На мою думку, пандемія негативно вплинула на всю освітню систему. Особливо на початку поширення хвиль вірусу, коли всі ще тільки почали опановувати дистанційне навчання. Потрібно було розраховувати на самосвідомість й інколи не вистачало настанов вчителів.

  — Як Ви думаєте, чи можливо самостійно підготуватися до ЗНО?

— Не існує нічого неможливого. Якщо мати достатню базу знань, амбіції, впевненість у власних силах і старанність – перед вами не існуватиме ніяких перешкод. Нікого навчити неможливо, можна тільки навчитися.

  — Що спонукало Вас обрати для вступу НУБіП України та спеціальність 205 Лісове господарство?

— НУБіП України має чудове розміщення. Дуже складно знайти в Києві таке чисте і тихе місце. Гуртожиток розміщений дуже близько до корпусів і до нього легко добиратися пішки чи громадським транспортом. Університет має гарну навчальну базу і його рейтинги в Україні та світі тільки зростають.

   Підготовку фахівців здійснюють 6 кафедр ННІ ЛіСПГ, понад 30 кафедр університету, на яких працюють близько 50 професорів, докторів наук, 150 доцентів, кандидатів наук. Щорічно інститут випускає понад 450 бакалаврів і магістрів для лісового, садово-паркового господарства і деревообробних та меблевих технологій.

 

 

 

  

 

  — Що стало вирішальним у виборі спеціальності?

— Ліси дуже цінний природний ресурс, який потребує догляду і вмінь ним розпоряджатися. Це дуже перспективний напрям діяльності у всі часи. Особливо зараз, коли величезна кількість лісових площ знищена і велика частина замінована внаслідок війни.

  — Як Ваші батьки ставляться до вибору майбутньої професії?

— Мої батьки дозволили мені вибирати самостійно свій майбутній шлях. Вони цінують мій вибір і підтримують у виборі моєї майбутньої професії.

  — Як відбулося ваше знайомство з ННІ ЛіСПГ?

— Я була на дні відкритих дверей. Хоч через пандемію зустріч проводилася дистанційно, я отримала чудові враження і змогла ближче познайомитися з інститутом з середини.

  — Якби Ви мали можливість повернутися у шкільні роки, що б Ви зробили інакше?

— Можливо, багато людей були б не проти повернутися у шкільні роки, щоб виправити свої помилки і запобігти шкодувань. Але особисто я не маю сумнівів щодо свого вибору. Я дуже щаслива, що вступила саме сюди.

  — Чи можете Ви пригадати, якими були Ваші очікування від навчання та студентського життя?

— Початок студентського життя – це новий розділ в житті кожного. Нові знайомства, нове середовище, нові виклики, невдачі і перемоги – це все викликало в мене захоплення і готовність до підкоренні нових вершин.

 — Чи справдились Ваші очікування від навчання в університеті?

 Я вважаю, що так. Тут я познайомилася з чудовим людьми, відвідую цікаві заняття і просто весело проводжу час.

  — Що стало для Вас найбільшим викликом?

— Можливо, це був перший семестр 1-го курсу. Потрібно було адаптуватися до нового середовища, зрозуміти систему навчання і підтвердити свої знання на першій сесії. Проте, це було навіть цікаво і захоплююче.

 — Що можете порадити майбутнім абітурієнтам та тим, хто вагається чи обрати професію лісівника? Ваш меседж до теперішніх одинадцятикласників.

— Зміни – це завжди хвилююче, особливо, коли це стосується майбутньої професії. Тут не існує єдиного вірного варіанта, все залежить від самої людини, її цінностей, цілей, вподобань та бачення майбутнього. Я проти нав’язування думок тим, хто сумнівається чи знаходиться на роздоріжжі. Єдине, що я хочу сказати, що професія лісника не обмежується тільки садінням, рубанням та збутом деревини. Це ціла наука, яка досліджує, покращує, оберігає ліси, робить все, аби легені нашої України працювали справно.

  — Маріє, щиро дякуємо Вам за інтерв’ю, за те, що поділились своїми думками та планами. Щиро бажаємо цікавого на захоплюючого студентського життя у мирній Україні, щоб ви були задоволені своїм вибором, досягли омріяної мети за допомогою знань, які отримаєте у ННІ лісового і садово-паркового господарства, освоєння нових горизонтів та чудового настрою!

   Друзі, маємо надію, що ця стаття стала інформативною та мотиваційною для вас – ми радіємо, коли наші абітурієнти свідомо обирають професійну стежину, скеровують свої сили у здобуття прекрасної спеціальності та професії, а НУБіП України здатний на високому рівні підготувати майбутні покоління фахових лісівників, яких будуть шанувати та поважати в суспільстві за їхнє прагнення примножити лісові ресурси для прийдешніх поколінь. Запрошуємо вас приєднатися до нашого телеграм-каналу «Академія лісу» (https://t.me/nni_lispg) щоб знаходити відповіді на усі запитання щодо вступу і обмінюватись думками. Будемо раді великій спільноті абітурієнтів – майбутніх лісівників!

 

Той, хто любить паростки кленові,
Хто діброви молоді ростить,
Сам достоїн людської любові,
Бо живе й працює – для століть!
М. Рильський

 

 

Розмову вела Галина Домашовець,
доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook