Компанія «Enamine»: імплементація сучасних технологій в освітньому процесі підготовки фахівців-екологів

20 березня 2023 року

Цього березня старшокурсники-«екологи» в рамках співпраці з Радою роботодавців факультету захисту рослин, біотехнологій та екології відвідали підприємство «Enamine». Вони побачили, як відбувається перша стадія розробки засобів захисту рослин, ліків, відвідали унікальні лабораторії та дізналися про можливості проходження практики, стажування і майбутнього працевлаштування. Ця поїздка стала можливою завдяки завідувачці кафедри екології агросфери та екологічного контролю Олені Іванівні Наумовській.

Разом з нею студенти потрапили на підприємство, де їх зустрів науковий консультант компанії «Enamine»Дмитро Михайлович Волочнюкдоктор хімічних наук, професор Інституту високих технологій КНУ ім. Шевченка та завідувач відділу хімії біологічно активних речовин Інституту органічної хімії НАН України. В навчальній аудиторії одного з виробничих корпусів вчений розповів студентам про організацію і специфіку роботи компанії.

 

«Enamine» засновано в 1991 році. В цей час стрімко зростав попит на нові хімічні сполуки для виробництва лікарських засобів і засобів захисту рослин. Наразі синтез нових органічних речовин залишається основною діяльністю підприємства.

Створення хімічних сполук у компанії замовляють фармацевтичні, біологічні, агрохімічні компанії. Серед них - «Bayer», «Pfizer», «AstroZeneca», «Фармак».

Діяльність компанії, по своїй суті, це перша стадія з циклу розробки нових препаратів (drug discovery). Вона починається з відкриття та прогнозування дії нової сполуки, а завершується тестуванням готової речовини на клітинах тварин і рослин.

Компанія «Enamine» є одним з лише 38 подібних підприємств у світі. При цьому, за словами Дмитра Михайловича, в Європі з ними може конкурувати лише одна компанія.

Екскурсія продовжилась відвідуванням лабораторій та корпусів на території. Студенти дізналися, що «Enamine» є практично автономним підприємством: вони мають замкнений цикл виробництва, впроваджено міжнародну систему виробничих процесів, екологічного контролю, менеджменту та аудиту.

 

Старшокурсники побачили і лабораторії, в яких працює по декілька людей, і «машинні зали», в яких стоїть багато сучасних хроматографів (для розділення, очистки сумішей) з автосамплерами (приладдя, що автоматично відбирає речовину в пробірки для її ідентифікації), роботу яких оператор контролює через комп’ютер з окремої кімнати. Потім побували в лабораторії з ЯМР-спектрометром (аналіз речовини за допомогою ядерного магнітного резонансу).

Загалом, підприємство має найбільшу хроматографічну базу в Європі (щонайменше 60 препаративних HPLC хроматографів). Також на «Enamine» застосовують технологію HTS (High-throughput screening), яка дозволяє в автоматичному режимі аналізувати та тестувати велику кількість проб одночасно.

Автоматизація процесів дозволила досягнути вражаючих темпів роботи: приблизно 12000 аналізів на хроматографах та 5000 – на ЯМР-спектрометрах щодня! Близько 30 000 органічних речовин компанія синтезує щомісяця.

Їх клієнти користуються базою даних (бібліотекою) з 3 млн створених підприємством сполук. Також «фішкою» «Enamine» є найбільша в світі колекція «building blocks» (більше 270 000) – вихідних органічних сполук з функціональними групами, з яких, немов з конструктора, можна формувати нові речовини. Маючи 153 протоколи синтезу, вони здатні синтезувати ще 14,8 млрд речовин з вірогідністю 82%.

Для таких амбітних цілей в «Enamine» прагнуть задіяти якомога більше спеціалістів і в тому числі екологів. Наразі їх штат складає близько 2000 осіб, з яких 800 – хіміки. Але науковці планують розширити команду до 2-3 тис. співробітників. До вирішення цієї задачі вони підійшли комплексно.

Підприємство активно підтримує освіту: проводять всеукраїнські олімпіади для учнів, виплачують стипендії для кращих вчителів та викладачів ВНЗ, ремонтують учнівські лабораторії, фінансують видавництво підручників, консультують університети, публікуються в наукових журналах, які входять в міжнародну базу цитування Scopus i Web of Science (понад 80 статей за 2021 р.).

Також вони проводять безкоштовні практикуми як для школярів, так і студентів. Слухачі ВНЗ можуть пройти практикум з хімії, біології і екотоксикології. Трьох-місячні щотижневі заняття включають в себе 12 робіт по 5 годин. Після проходження практикуму та складання тестів на знання необхідної теорії, студент буде запрошений на стажування, яке оплачується. Коли стажер закінчить бакалаврат, то вже зможе стати повноцінним співробітником. Важливим, для здобувачів вищої освіти, є діюча міжнародна освітньо-наукова програма PhD докторів філософії.

Студентів-«екологів» неодмінно зацікавило питання наявності в «Enamine» екологічного відділу. Виявилося, що підприємство працює за міжнародним стандартом для лабораторій RAMP, який включає в себе розпізнавання, оцінку та мінімізацію ризиків (в т.ч. для навколишнього середовища), а також підготовку до надзвичайних ситуацій. Дотримання вимог за цим стандартом перевіряється американськими та європейськими аудиторами. Студенти бакалаври і магістри особисто побачили, що на кожному поверсі будівель наявні контейнери для сортування сміття, збір і утилізація небезпечних хімічних сполук.

Але, все ж таки, своє місце на цьому підприємстві зможе знайти не тільки хімік, а і еколог, і інженер, і it-шник, і майже будь-хто, бо обмежень за спеціальностями для проходження практикуму немає.

Існування в Україні настільки унікального, високотехнологічного й успішного підприємства, його зацікавленість в навчанні та залученні молоді не може не надихати!

Студенти дуже вдячні Олені Іванівні та Дмитру Михайловичу за знайомство з компанією «Enamine»!

 

Анастасія Марчук,

студентка спеціальності "Екологія", 4 курс

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook