Гостьова лекція від директора компанії ТОВ «ЕНВЕКО» на базі кафедри екології агросфери та екологічного контролю

19 березня 2023, 16:41

На кафедрі екології агросфери та екологічного контролю 13 лютого 2023 року відбулася зустріч зустріч з директором ТОВ «ЕНВЕКО» Денисом Шофоловим.

Студенти екологи прослухали лекцію про професійну діяльність еколога. Еколог це фахівець, який займається аналізом ситуації і розробкою заходів для зменшення існуючої і можливої шкоди довкіллю. В сучасних умовах еколог це надзвичайна важлива професія. Одним із трендів на ринку праці буде попит на професіоналів з екологічного контролю антропогенного впливу на довкілля – такий прогноз актуальний останні років 15. У всьому світі йде активна боротьба за охорону навколишнього середовища. Ухвалюються нові закони щодо захисту природи, встановлюються жорсткі екологічні стандарти, будуються очисні споруди на підприємствах. В екологічному секторі головну роль має моніторинг і контроль за змінами навколишнього середовища, розвиток технологій переробки відходів в більшості галузей економіки, впровадження проектів і програм з урахуванням технологій повного циклу (від проектування продукту до його використання і вторинної переробки або захоронення). Екомоніторинг і впровадження екологічних практик стануть в найближчі десятиліття обов'язковою частиною роботи у всіх секторах промисловості та транспорту.

 

Фахівець еколог має виконувати такі професійні виробничі функції:

1. Експертні – участь у проведенні екологічних експертиз.

2. Прогностичні – участь у моделюванні екологічних систем, організація виконання прогнозного моделювання, координація дій фахівців під час ліквідації наслідків аварій, виконання аналіз об’єктів довкілля.

3. Контрольні - виконання лабораторного аналізу хімічних, фізичних і біологічних показників природних і штучних об'єктів, формування планів проведення контрольних перевірок.

4. Інженерні виконання розрахунків розсіювання забруднень у природному середовищі, формування матеріали ОВД, розробляти заяву про екологічні наслідки діяльності, приймати участь у розробці карт-схем територій, підприємств тощо.

5. Управлінські – розробляти та обґрунтовувати схеми управління природоохоронною діяльністю на підприємстві, співпрацювати і здійснювати координацію громадських природоохоронних організацій.

6. Технічні – створення та ефективне використання банків екологічної інформації, виконання розрахунків збитків, штрафів, нормативів гранично допустимих викидів, гранично допустимих скидів, лімітів на утворені відходи та ін., а також створення екологічних програм розвитку підприємства.

Такі лекції з представниками ринку праці є важливими для інформування здобувачів вищої освіти щодо сучасних вимог професійних якостей фахівців екологів і реалізації їх знань на практиці.

 

Юлія Яцишина, студентка 3 курсу спеціальності «Екологія» 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook