Відкрита лекція Дмитра Гентоша на тему «Планування схеми та структури досліду у захисті рослин»

21 березня 2023 року

  21 березня 2023 пройшла відкрита лекція доцента кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Дмитра Гентоша з навчальної дисципліни «Основи наукових досліджень у захисті рослин». Дмитро Тарасович прочитав лекцію на тему «Планування схеми та структури досліду у захисті рослин» для бакалаврів 2 курсу, спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.
  Лекція проходила в онлайн форматі, на платформі Webex, де були присутні: гарант освітньої програми «Захист і карантин рослин» д. с.-г. н., доцент Мирослав Піковський, д. с.-г. н. професор, член-кореспондент НААН України Микола Патика, д. с.-г. н. професор, член-кореспондент НААН України Микола Доля, відповідальний за відкриті лекції на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології Оксана Сикало, та науково-педагогічні працівники кафедри. Під час лекції Дмитро Тарасович продемонстрував високий науковий рівень володіння матеріалом та педагогічну майстерність. Викладання матеріалу було логічним, послідовним, презентація була змістовною та інформативною.

 
  Дмитро Гентош зазначив, що орієнтація і метод розташування ділянок у досліді мають забезпечити найбільше охоплення кожним варіантом усієї строкатості родючості грунту. Додержання цієї вимоги сприяє створенню умов найкращого порівняння між варіантами і забезпечує більшу точність і достовірність результатів та найменшу похибку досліду. Визначення способу розміщення варіантів у польовому досліді залежить від багатьох факторів: від кількості варіантів у схемі, технічних умов постановки і проведення досліду, загальної площі ділянки і особливо від строкатості родючості грунту.

  Лектор відмітив, що слід розрізняти випадкові та закономірні варіювання врожаю на ділянках. У першому випадку внаслідок незначної зміни родючості грунту врожаї, які одержують із ділянок, коливаються навколо деякого середнього значення. Ці коливання суттєво не змінюються при переході від ділянки до ділянки.
  В ході проведення лекції Дмитро Тарасович ознайомив студентів про те, що в польових дослідах із захисту рослин використовують два способи розміщення повторень на земельній ділянці: суцільний і розкидний. При суцільному розміщенні всі ділянки розташовують компактно на одній земельній дільниці, які мають загальну межу між окремими повтореннями. При цьому залежно від конфігурації повторень досліду ділянки можна розміщувати в один або декілька ярусів.
  Також були розглянуті питання розміщення варіантів досліду у середині повторення, а саме в захисті рослин використовують три способи: стандартний, систематичний і випадковий (рендомізований). Лектор зупинився на перевагах кожного із способів, відмітивши, що практика застосування та порівняльна оцінка цих методів виявила їх, хоч і не значні, але недоліки.
  Загалом, проведену відкриту лекцію Дмитра Тарасовича Гентоша студенти й запрошені викладачі оцінили на «відмінно» підкресливши високу підготовку лектора до проведеного заняття.

Олена Башта, доцент кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook