Дискусія на тему: «Українські водні питання в умовах воєнного стану»

22 березня 2023 року

 

1Протягом минулого року українці особливо відчули цінність чистої води, оскільки багатьох людей було позбавлено доступу до питної води. Війна між Україною та росією вже призвела до тяжких екологічних наслідків щодо водних ресурсів та управління ними, наявності та якості прісної води для цивільного населення. Багато водних інфраструктур, таких як дамби на водосховищах, мости, системи водопостачання та очищення води, були пошкоджені або зруйновані чи зараз знаходяться під загрозою військових дій.

4

Щороку 22 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день вод, тому викладачі циклової комісії природничих дисциплін Ірина СОКОЛОВСЬКА та Оксана ОЛІЙНИК разом з студенти коледжу провели дискусію на тему: «Українські водні питання в умовах воєнного стану».

23

Метою проведення даного заходу є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для продовження життя на Землі, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту.

Цього року Всесвітній день води пройде під гаслом «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі» і буде спрямований на вирішення проблем із водопостачанням  та  якістю  води, яку споживає людство.

За даними Держекоінспекції України, за перші 10 місяців агресії Росія завдала збитків на суму понад 55 млрд гривень внаслідок техногенного забруднення, засмічення вод та самовільного користування водними ресурсами.

Вплив війни на водні ресурси проникає в усі сектори економіки та вже давно перетнув національні кордони. Водозабір в Україні скоротився, а скиди забруднених зворотних вод зросли. Виникла значна диспропорція в розвитку водопровідних та каналізаційних мереж. Повномасштабне вторгнення та військові дії додатково принесли значний негативний вплив та суттєво погіршили ситуацію. Особливо в найбільш уразливих регіонах.

Окрім прямого впливу на якість води, експерти звертають увагу на ситуацію з водоймами. Внаслідок військових дій та спричинених ними техногенних забруднень, руйнування мостів, дамб та берегової лінії, отруєння нафтопродуктами та важкими металами, багато невеликих річок та ставків України зазнали патологічного впливу на біорізноманіття. У водоймах гине риба, порушується життєвий та міграційний цикли водних птахів, водойма втрачає здатність до самоочищення та природного відновлення.

І тому в цих умовах потрібно діяти всім разом, адже кожна людина може обрати для себе шляхи вирішення проблем у сфері водопостачання та санітарії, навіть незначні дії, якими б вони не були, допоможуть у вирішені водної кризи. Змінивши спосіб використання та споживання води, кожен із нас може  зробити  свій  внесок  і  стати  частиною  вирішення  проблеми.

Викладачі циклової комісії природничих дисциплін

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook