Передача досвіду від старшого покоління до молодшого – запорука успішної селекції рослин

21 березня 2023 року

   Одним із важливих питань сьогодення залишається продовольча безпека, а її безумовним гарантом є крихітна насінина, яка заполоняє собою поля і дарує рясні врожаї. Проте ця насінина не береться нізвідки, це результат кропіткої роботи селекціонерів.

   За співпраці кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського з ННЦ «Інститут землеробства НААН України» відбувається підготовка майбутніх селекціонерів. В рамках співпраці провідні селекціонери інституту проводять відкриті лекції для студентів-селекціонерів агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України.
   В програмі підготовки бакалаврів селекціонерів дисципліни "Насінництво польових культур" була запрошена Олена Костенко, заступник директора інституту з наукової роботи з питань селекції, кандидат сільськогосподарських наук, яка поділилася зі студентами досягненнями селекційного центру по створенню нових сортів зернових, зернобобових та кормових культур. Розповіла про селекційно-генетичні дослідження, спрямовані на розробку генетичних моделей сортів нового покоління, удосконалення методів селекції, створення нових високопродуктивних сортів і гібридів.
   Зокрема по пшениці озимій розробляються методи створення високопродуктивних сортів для умов Полісся і північного Лісостепу України з високими хлібопекарськими якостями, стійких до біо- та абіотичних факторів. По житу озимому розробляються методи селекції на стійкість до снігової плісняви та комплексу інших хвороб, до вилягання і посухи.
 Інформація Олени Іванівни викликала велику цікавість, яка перейшла в дискусію. Зокрема Микита Рябий поцікавився методами створення високопродуктивних сортів люпину білого та жовтого з комплексною стійкістю до хвороб. 
   Дар'я Дєгтяр та Владислав Борщ підняли питання селекції на скоростиглість сої та квасолі. В тому числі розвернули дискусію щодо джерел та донорів стійкості до бактеріальних та грибкових хвороб. А Ростислав Дереча доповнив дискусію питаннями щодо високого і стабільного вмісту білка та жиру в насінні.
   Окремим питанням була селекція кормових культур, чим студенти особливо зацікавилися. Галузь кормовиробництва в країні не надто розвинена, проте дослідження в цьому напрямку не зупиняються і мають своє місце на ринках України та світу.
   Всього в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на сьогоднішній день знаходиться більше 160 сортів та гібридів перелічених вище культур селекції ННЦ «Інститут землеробства НААН України». Тому Олена Костенко запропонувала студентам проходження виробничої практики на базі інституту. Цілком можливо, за словами її словами, хтось, із присутніх тут молодих селекціонерів, стане автором одного із нових перспективних сортів.
   Загалом селекційно-генетичні дослідження в інституті проводяться в п'ятьох відділах:
·відділ селекції і насінництва зернових культур;
·відділ селекції і насінництва круп’яних культур;
·відділ селекції і насінництва зернобобових культур;
·відділ кормовиробництва;
·відділ селекції і насінництва олійних і луб’яних культур.
  Завідувач відділу селекції і насінництва зернових культур Любов Голик, кандидат сільськогосподарських наук, поділилася з майбутніми колегами "таємницями" сучасних підходів в селекції пшениці.
   Селекційний процес від колекційного розсадника до первинного насінництва проводяться в селекційній сівозміні ННЦ «Інститут землеробства НААН України» (смт Чабани, Фастівський р-н, Київської обл.), на Панфильській дослідній станції (с. Панфили, Бориспільський р-н Київської обл.) та Черкаській ДСГДС (с. Холоднянське, Смілянський р-н Черкаської обл.).
   Дуже цікавою була інформація щодо історії створення сучасних сортів пшениці озимої, а зокрема як сорти отримували свої назви.
   А на запитання лектора даної дисципліни професора Віталія Жемойди чи змістовними, інформативними були лекції від провідних спеціалістів ННЦ "Інститут землеробства НААН України" студенти відповіли: "Інформація - бомба!", "Класно!", "Круто!", "А коли буде екскурсія до інституту?" та інше.
Зараз, як ніколи, ми повинні бути згуртованими та допомагати один одному, адже разом ми сила.
Все буде Україна!
 Ірина Шпакович,
 асистент кафедри генетики, селекції
і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook