Голова наглядової ради університету Микола ТОМЕНКО відвідав з дружнім візитом Бережанський фаховий коледж

19 березня 2023 року

 

0118 березня у Відокремлений структурний підрозділ "Бережанський фаховий коледж НУБіП України" з дружнім візитом прибув громадський діяч, Голова Наглядової ради НУБіП України, доктор політичних наук, професор Микола ТОМЕНКО.

13

Окрім оглядин визначних місць Бережан та Бережанщини, екскурсії містом та ознайомлення з матеріально-технічною базою коледжу, пан Микола в читальному залі бібліотеки для студентів та працівників коледжу провів гостьову лекцію про "Творення Українського світу та боротьбу проти "руского міра" у воюючій Україні".

2

У представленні директорка коледжу Світлана ПИЛИПИШИН закцентувала увагу на важливості запропонованої теми доповідача у цей складний час, а також про справи, якими займається Микола Володимирович.

6

Виступаючий на початку своєї лекції розповів про складні умови боротьби з "рускім міром", згадавши в цьому контексті Полтаву та Одесу та спроби влади цих міст змінити світоглядні позиції самої влади та мешканців у розумінні історичних процесів та пам'яток і їх "ретрансляції" для сьогодення з метою покращення боротьби із загарбником зі сходу.

4

Пан Микола під час лекції наголосив, що з витоками української державності треба говорити про зміни самого Акта про проголошення Незалежності України, вважаючи, що треба би було оголошувати про відновлення Незалежності, адже ми маємо потужне державне утворення - Київська Русь - яке і є початком сучасної України.

Наступна теза доповідача про "сучасний підручник з історії України" є, як ніколи, актуальною, адже сучасна Україна потребує правдивої історії із оцінкою "діянь" окремих історичних та літературних постатей.

7

Ще одним важливим аргументом у боротьбі з псевдокультурою, на думку пана Миколи, є пропагування національних надбань. Тому Микола Володимирович тезисно презентував свій проєкт "Сім чудес України", виокремивши як окреме "чудо" постать Григорія Сковороди та згадавши як майбутню свою роботу проєкт про Андрія Шептицького.

Постаттю, яка повинна об'єднати українців в боротьбі з ворогом, на переконання доповідача, має стати постать Кобзаря - Тараса Шевченка. І взагалі, вважає пан ТОМЕНКО, ми маємо шанувати своїх світочів, зокрема Симоненка, Лесю Українку, які й були у різні часи тим прометеївським вогнем, тим "огнем в одежі слова", що будив та об'єднував націю, закликав до боротьби з ворогом.

Тезою про те, що "ми маємо незалежну Україну, а тепер маємо створити українця і українку як справжніх громадян, патріотів та платників податків" Микола Володимирович звернув увагу на актуальне сьогодні питання - формування свідомої нації та свідомого громадянина.

У висновку доповідач зазначив, що без світоглядних змін ця війна не буде останньою, тому вже сьогодні треба називати речі своїми іменами і вже зараз давати оцінку, в тому числі юридичну, діяльності зрадників, представників проросійських політичних сил, карати за українофобію (в карний кодекс внести зміни, виписавши новий вид злочинної діяльності), як "профілактичне лікування" писати правдиву історію, щоб ми самі її знали і світові про це розказали.

В процесі дискусії Микола Володимирович дав відповіді на питання, зокрема про важливість донесення інформації до українців через громадські теле- і радіокомпанії (як противагу до Єдиного марафону має бути державний канал, який і буде проводити інформаційну та інші кампанії щодо популяризації всього українського, займатися просвітою - не пропагандою), про цьогорічне присудження Шевченківської премії та оприлюднення імен переможців, про важливу роль бібліотек у просвітленні, освіті та культурному дозвіллі українців.

891011

На завершення Микола ТОМЕНКО подарував бібліотеці Бережанської громади підбірку книг.

121314

Степан ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ,
викладач-методист циклової комісії гуманітарних дисциплін

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook